Persoanele vârstnice și beneficiile utilizării internetului.

Cu toții știm că persoanele vârstnice nu au o relație bună cu tehnologia, fiind ceva nou pentru ei și neînțelegând despre ce este vorba, chiar dacă au un potențial destul de ridicat. Dar odată ce îi încurajăm că totul este în regulă, încep a prinde foarte repede cum merg lucrurile.

Pentru persoanele trecute de o anumită vârstă beneficiile pot fi clasate în: beneficii economice, beneficii de sănătate și sociale. La beneficiile economice sunt incluse cumpărăturile online și achitarea tuturor facturilor. Aici se găsesc și alternativele în privința consumului energiei.

Beneficiile de sănătate și sociale ajută la reducerea izolării sociale. Poate nu ați observat, dar odată cu înaintarea în vârstă oamenii se închid în ei, devenind izolați și această izolare socială duce la afectarea sănătății fizice și mintale. Au acces la informații referitoare la un regim sănătos de viață și chiar pot să se susțină între ei pentru a nu mai fi singuri. Cu ajutorul internetului pot găsi oportunități de a se implica în activități democratice și civice.

Cu ajutorul internetului se oferă posibilitatea, ca persoanele vârstnice, să își poată reînoi sau să își dezvolte mai multe contactesociale și să poată avea o implicare activă în propria comunitate. Prevenind izolarea socială a acest persoane și a sentimentului de singurătate apărut în urma anuitor schimbări, precum: deteriorarea sănătății sau chiar a pensionării.

Se știe că izolarea a devenit problemă destul de des întâlnită în rândul persoanelor în vârstă. Dar tehnologia a ajuns să fie o parte importantă din viața fiecăruia, pentru că ea facilitează:

– participarea la anumite dezbateri

– se poate menține contactul cu familia sau chiar cu prietenii

– accesul la anumite informații legate de anumite servicii și activități specifice nevoilor și intereselor proprii

– găsirea celor mai bune servicii și prețuri pentru anumite produse.

Persoanele vârstnice au o motivație asupra utilizării tehnologiei conform anumitor factori. Au o dorință asupritoare de a rămâne independenți și activi asupra comunicării cu prietenii sau familia. Și astfel se asigură că nu sunt marginalizați, căutând informații, suport educațional și mai ales știri.

Se pot cumpăra produse mult mai ieftine, putând conspecta mai multe magazine. Se pot ajuta de internet pentru a cumpăra chiar și alimente, asta în cazul în care li se pare greu sau magazinele alimentare sunt la o distanță destul de mare. Tot cu ajutorul anumitor site-uri pot vedea și achiziționa produse electrocasnice la prețuri normale sau chiar mult mai ieftine față de magazinele fizice.

Mulți producători și vânzători oferă serviciul de livrare la domiciliu, pentru comenzi mai mare care facilitează non- deplasarea cumpărătorului.

Lumea virtuală aduce un beneficiu asupra oamenilor vârstnici, ținându-i astfel ocupați cu anumite activități și ajutându-i să nu se mai simtă singuri. Se folosește e-mail-ul pentru o comunicare mai amplă și mai rapidă, înlocuind poșta fizică.

În zilele noastre timpul este mult mai prețios, iar comunicarea cu persoanele de la distanță a ajuns să fie mult mai rapidă. Un alt avantaj adus asupra persoanelor cu o vârstă înaintată este reprezentat de utilizarea internetului care duce la o creștere însemnată a nivelului inteligenței. Aproximativ toate informațiile ce pot fi găsite în mediul online sau pe anuite site-uri pot avea efecte psihologice și beneficii reale, existând intensificări ale activității creierului.

Folosirea internetului de persoane vârstnice duce la diminuarea depresiilor, ceea ce este un fenomen destul de întâlnit la vârsta lor.