Un material mai scump ca aurul are acum un pret record

Oferta scazuta dar si cererea din ce in ce mai ridicata de paladiu pe plan mondial au ridicat pretul metalului rar la peste 1.700 de dolari pe uncie in aceasta perioada, iar specialistii estimeaza ca pretul paladiului va urca pana la 2.000 de dolari in urmatoarea saptamana, dupa Reuters.

Paladiul este un metal pretios foarte rar. Fata de aur este de treizeci de ori mai rar. Este foarte valoros datorita utilizarilor sale in domeniile automotive, electronice, medicale, industria chimica sau bijuterii.

Metalul rar este folosit cel mai frecvent pentru convertoarele catalitice ale automobilelor datorita capacitatii sale de a activa reactiile chimice si de a ajuta la filtrarea gazelor toxice de autoevacuare si de a le transforma in substante non-toxice. Paladiul este folosit si la prelucrarea aurului galben, in bijuterii, si ii da cunoscului metal pretios nuanta alb-argintie.

Paladiul si-a dublat valoarea innultimii ani, fiind folosit la esapamentele vehiculelor pentru a reduce emisiile daunatoare. Noile reglementări din industrie dar si protectia mediului obliga producatorii de automobile sa foloseasca si sa cumpere mai mult paladiu.

Preturile la paladiu au crescut in ultimii ani in ciuda pofida scaderii sau stagnarii vanzarilor de automobile. China, cea mai mare piata auto din lume, dar SUA, a doua mare piata mondiala au cumparat cantitati crescute de paladiu la preturi mai mari.

.Industria auto este responsabilă pentru 80% din cererea de paladiu. Deficitul de paladiu s-a calmat in vara, ceea ce a determinat scaderea temporara a preturilor, darproducatorii de automobile, care reprezinta 80% din cumparatorii de paladiu, au achizitionat mai mult paladiu si au urcat preturile pe piata, remarca analistul financiar al firmei Mitsubishi, Jonathan Butler.

Tranzactionarea paladiului este diferita de tranzactionarea altor metale pretioase si are anumite avantaje specifice. Paladiul este unul dintre cele mai pretioase metale care pot fi tranzactionate, insa este cunoscut pentru buna stabilitate a pretului.

Spre deosebire de aur si argint, pretul paladiului a ramas la un nivel scazut si convenabil, in timp ce cererea de paladiu a cunoscut o crestere accelerata in ultimii ani. Normele care intra in vigoare în China, cea mai mare piata auto, cer ca fiecare vehicul sa inglobeze cu aproximativ 30% mai mult paladiu, platina si rodiu.

Rusia este cel mai mare producator de paladiu, dar se pare ca rezervele rusesti sunt in scadere, iar productia din Africa de Sud – al doilea mare producator al lumii – a cunoscut in ultimele luni intreruperi cauzate de probleme sociale.

Acest context mondial dificil si raportul dintre cerere si oferta au accelerat cresterea pretului paladiului.

Multe domenii industriale importante din tarile in curs de dezvoltare, care au de obicei cerere de paladiu si platina, vor cunoaste cresteri odata cu redresarea economica din anii viitori.

Daca productia acestor metale pretioase va inregistra dificultati in continuare, este de asteptat ca pretul paladiului sa urce in perioada urmatoare.