Turcia, la un pas de razboi?

Turcia şi-a întărit efectivele militare la frontieră cu nordul Siriei, după o serie de amenințări cu intervenţia armata generate de preşedinte Recep Erdogan împotriva fracțiunilor kurde considerate teroriste de către guvernul turcă, anunță AGERPRES.

În localitatea de frontieră Akcakale a crescut vertiginos numărul de vehicule blondate și patrule militare turce, relatează agenția de presă DHA.

Sâmbătă seară au ajuns la Akcakle nouă camioane care transporta vehicule blindate, dar și un camion cu militari, spune agenția proguvernamentala Anadolu.

Convoiul de blindate este destinat întăririi trupelor militare aflate deja la frontieră cu Siria, a adăugat agenţia de presă, fără a conecta aceste mişcări de trupe cu avertismentele de sâmbătă al preşedintelui turc.

Erdogan şi-a reînnoit sâmbătă ameninţarea de a lansa o operaţiune „terestră şi aeriană” în Siria împotriva miliţiilor kurde denumite Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG). Ofensivă poate începe „imediat astăzi sau mâine”, a adăugat preşedintele turc. În acest sens, armata turcă este în stare de alertă în aceste zile.

Unitățile de Protecție ale Poporului ( YPG), reprezintă vârful de lance al forțelor democrate siriene, partenere ale guvernului american în lupta împotriva Statului Islamic.

Akcakale este un oraș de granița cu Siria, situat vizavi de oraşul sirian Tal Abyad, cucerit în 2015 de miliţiile YPG de la jihadiştii care fac parte din Statul Islamic.

Autorităţile kurde au declarat în august că forţele lor au început să se retragă din Tal Abyad. Pe de altă parte, guvernul de la Ankara evita o exacerbare a forțelor kurde în regiune, știut fiind faptul că pe teritoriul turc locuiesc și trăiesc milioane de kurzi care lupta și ei pentru un stat și o guvernare proprie.

SUA şi Turcia au stabilit în august să creeze o zonă-tampon în nordul Siriei pentru a îndepărta miliţiile kurde de la frontieră cu Turcia, dar Ankara s-a plâns în mai multe rânduri de lentoarea instalării acestei zone de siguranță cu Siria.