Kosovo- un punct nevralgic pe harta Europei

Alegeri parlamentare din Kosovo au loc într-un context intern și internațional dificil pentru fosta republica din Jugoslavia. Viitorii lideri de la Kosovo, care îşi desemnează azi deputaţii, vor fi supuşi unei puternice presiuni internaţionale pentru a-şi rezolva conflictul cu Serbia, una dintre principalele surse de instabilitate în Europa.

La 20 de ani de la ultimul război din anii 1989-90, care a dus la dezmembrarea Iugoslaviei , Serbia nu recunoaşte independenţa proclamată în 2008 de fosta provincie majoritar populată de albanezi. Marcate de tensiuni, relaţiile proaste dintre Serbia și Kosovo reprezintă un obstacol major în apropierea micului stat de Uniunea Europeană, cu care Serbia îşi negociază adeziunea.

Pentru majoritatea din cei aproape două milioane de locuitori din Kosovo, prioritatea nu este neapărat alinierea la Uniunea Europeană. Sărăcia din Kosovo și starea economică precară a populației determina corupție și clientelism, lipsa unor structuri democratice reale și atrag declinul economic.

Campania electorală a fost dominată de dezbateri legate de corupție, rată mare a șomajului și relațiile încordate cu Serbia. Aproape două milioane de oameni sunt așteptați la urne, iar centrele de votare se închid la orele 20.00. 

Potrivit sondajelor de opinie, Liga și Vetevendosje au cele mai mari șanse de a câștiga alegerile și a formă un guvern de coaliție, iar candidată Ligii la funcția de premier este Vjoso Osmani. Osmani a declarat că alegerea ei ar aduce nu numai prima femeie la conducerea guvernului dar „și o schimbare de mentalitate” în societate.

Partidele îşi dispută o sută dintre cele 120 de locuri în Parlament. Restul de 20 de locuri sunt rezervate comunităţilor etnice, printre care sârbii din Kosovo, care au zece mandate de deputat. Kosovo are cea mai tânără populație din Europa, cu o medie de vârstă de numai 29 de ani, dar și o rată mare a șomajului de peste 25%, ceea ce a făcut că peste 200 de mii de kosovari să ceară azil în diverse țări ale Uniunii Europene de la proclamarea unilaterală a independenței în 2008.