Alerta – noi cazuri de rujeola

Surse din Ministerul Sanatatii isi exprima ingrijorarea cu privire la noi cazuri de rujeola aparuta in ultima vreme in Romania. Încă 60 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână, în șapte județe din România. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 18.486, anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, conform Mediafax. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri, 18 octombrie, este de 18.486, dintre care 64 de decese.În ultima săptămână, au fost raportate încă 60 de cazuri nou confirmate în șapte județe, cele mai multe înregistrându-se în Suceava (37), Brașov (7) și Neamț (5).

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Astfel, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.

Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România nouă din zece parinți își vaccinează copiii, atrage atenția CNSCBT. România se află pe locul zece în clasamentul țărilor cu cea mai mare rată de incidență a rujeolei, potrivit datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta în condițiile în care rata de imunizare cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei a scăzut de la 95% în 2010, la 90% în 2018.