Stapanul Inelelor – la Biblioteca Nationala a Frantei

Cea mai mare expoziţie dedicata operei lui J. R. R. Tolkien s-a deschis marţi la Biblioteca Naţională a Franţei (BNF) din Paris, în cadrul acesteia fiind prezentate manuscrise, desene, hărţi şi alte documente create de celebrului autor al trilogiei Stapanul Inelelor.

Biblioteca a expus în galeriile sale peste 300 de obiecte ce trasează opera şi viaţa lui John RR Tolkien, profesor de limbă şi literatură anglo-saxonă la Oxford, care a inventat o lume întreagă populată de elfi şi pitici, nevoiţi să-şi unească forţele pentru a lupta contra maleficului Sauron.

”Tolkien, călătorie în Pământul de Mijloc”, este alcătuită dintr-o primă parte, dedicată diferitelor popoare care populează acest univers, teritoriilor şi limbilor lor şi o doua parte, axată pe bibilografia lui Tolkien.

Expoziţia, deschisă până la data de 16 februarie, detaliaza lumea magica a operei lui Tolkien, care se inspira din cele mai variate mituri şi tradiţii – povestiri nordice, legende germanice (precum ”Cântecul nibelungilor”), ciclul arthurian, miturile Atlantidei şi Turnului Babel . ”Tolkien deţine o cunoaştere foarte profundă a literaturii, mai ales a literaturii epice, de la Homer la Dante, până la Milton… Uneori, el chiar se amuză făcând cu ochiul” unor autori, a explicat pentru AFP Frédéric Manfrin, unul dintre curatorii expoziţiei.

Profunzimea operei lui Tolkien – care a inventat pasaje de istorie, limbi şi alfabete utilizate de principalele popoare din Pământul de Mijloc şi linii genealogice prelungi ale personajelor sale – îşi spune cuvântul în faţa vizitatorilor.

Această expoziţie, concepută împreună cu urmaşii lui Tolkien, biblioteca Bodleiană a Universităţii din Oxford şi Universitatea Marquette din Milwaukee, prezintă, de asemenea, talentul de desenator al scriitorului. Stilul său proaspăt şi naiv al acuarelelor cu Bilbo din ”Hobbitul” poate surprinde, însă aminteşte că acest roman a fost scris de Tolkien pentru a-i distra pe copii, ceea ce contrastează cu desenele sale din tinereţe. Expoziţia prezintă de asemenea numeroase ilustraţii, coperte de cărţi şi chiar şi texte în limbile elfilor şi piticilor, izvorâte din mâna lui Tolkien.

”Realizarea unei expoziţii despre un scriitor din secolul XX este întotdeauna complicată deoarece manuscrisele sunt rareori spectaculoase. În cazul lui Tolkien, suntem norocoşi să nu avem doar ilustraţii, ci şi manuscrise care sunt magnifice din punct de vedere grafic”, a afirmat Frédéric Manfrin.

Sunt abordate numeroase subiecte controversate, cum ar fi poziţia presupus inferioară a femeii în opera lui Tolkien, aparentul maniheism al personajelor sau viziunea sa despre puterea ultra-monarhică, iar expoziţia încearcă să răspundă la acestea prin studiul operelor.