Tarife vamale uriase impuse de administratia Trump

FILE PHOTO: Shipping containers are stacked for storage at Wando Welch Terminal operated by the South Carolina Ports Authority in Mount Pleasant, South Carolina, U.S. May 10, 2018. REUTERS/Randall Hill/File Photo

Autoritatile vamale din Statele Unite au impus vineri tarife vamale în valoare de 7,5 miliarde de dolari asupra importurile din Uniunea Europeană, care afectează Airbus, vinurile franțuzești și producătorii de whiskey din Scoția.

Noile tarife au intrat în vigoare joi noapte spre vineri, după ce oficialii europeni și reprezentanții americani nu au reușit să ajungă la o înțelegere comercială. Sancţiuni impuse Uniunii Europene de către Statele Unite – în valoare de 7,5 miliarde de dolari, reprezentând taxe vamale suplimentare unor categorii de mărfuri provenind din state membre UE – au intrat în vigoare vineri, într-o nouă ofensivă a lui Donald Trump, în pofida ameninţărilor europene cu represalii, relatează AFP. Aceste noi tarife vamale au intrat în vigoare după miezul nopţii de joi spre vineri, ora Washingtonului.

Aceste tarife majorate afectează aeronavele din Marea Britanie, Franța, Germania și Spania, țările care au format Airbus, acestea fiind acum cu 10% mai scumpe în urma importării lor în SUA. Taxele impuse de administratia Trump vizează de asemenea și produse precum vinul din Franța, Spania și Germania.

Statele Unite au anunţat că vor impune, din 18 octombrie, tarife vamale suplimentare de 10% pentru avioanele Airbus şi de 25% pentru produse din Uniunea Europeană, inclusiv whisky din Scoţia şi Irlanda, vin din Franţa şi brânzeturi din diverse regiuni.

Anunţul vine după ce anterior Statele Unite au obţinut aprobarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pentru a impune tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus.