Rozmarinul

Rozmarinul, deși este o planta de origine mediteraneeană cu un miros plăcut și se cultiva și la noi în țară se cultiva ca planta medicinala, condimentara dar și pentru ornament.  

În domeniul medical, rozmarinul este utilizat la îmbunătățirea digestiei și a circulației sângelui, este un aliment care oferă  organismului un surplus de energie și acționează cu un incredibil efect antioxidant.

Rozmarinul are în compoziția sa antioxidanți fenolici,acid rozmarinic şi numeroase uleiuri volatile esenţiale,cum ar fi:cineol,camfen,borneol,acetat de bornil,alfa-pinen. Aceşti compuși sunt cunoscuți pentru proprietăţile lor antiinflamatorii,antialergice,antifungice şi antiseptice. Această plantă este foarte bogată în vitamine din complexul B,vitamina A şi vitamina C.

Rozmarinul este utilizat beneficiile pe care le oferă precum îmbunătățirea circulației sângelui, susținerea sănătății ficatului și a vezicii biliare fiind un remediu natural extraordinar în cazul persoanelor cu icter, reduce nivelul de colesterol din sânge, încetinește evoluția bolilor degenerative, poate fi folosit pentru a trata toxiinfecțiile alimentare, dar pe lângă acestea, rozmarinul mai este util și datorită faptului că ajuta în tratarea persoanelor care suferă de anemie.

Pe lângă aceste beneficii, rozmarinul te protejează împotriva cancerului deoarece acesta conține o mulțime de substanțe antioxidante care previn îmbolnăvirea celulelor.

De asemenea, rozmarinul controleaza si regleaza producția de ulei a scalpului, si din acest motiv ajuta la prevenirea apariției mătreței. De asemenea, se pare ca oferă beneficiul prevenirii încărunțirii parului, iar folosirea lui constanta chiar produce un efect de recăpătare a culorii inițiale a parului. In acelaşi timp are efect de stopare a căderii parului.