Rețeaua wireless!

O rețea fără fir permite oamenilor să comunice și să acceseze aplicații și informații fără cabluri. Acest lucru oferă libertate de mișcare și capacitatea de a extinde aplicațiile în diferite părți ale clădirii, orașului sau aproape oriunde în lume. Rețelele fără fir permit oamenilor să interacționeze cu e-mailurile sau să navigheze pe Internet dintr-o locație pe care o preferă.

Există multe tipuri de sisteme de comunicații fără fir, însă un atribut distinctiv al unei rețele fără fir este acela că comunicarea are loc între dispozitivele computerului.

Aceste dispozitive includ asistenți personali digitali (PDA), laptopuri, calculatoare personale (PC), servere și imprimante. Dispozitivele computerizate au procesoare, memorie și un mijloc de interfațare cu un anumit tip de rețea.

Telefoanele mobile tradiționale nu se încadrează în definiția unui dispozitiv de calculator; cu toate acestea, telefoanele mai noi și chiar căștile audio încep să includă puterea de calcul și adaptoarele de rețea. În cele din urmă, majoritatea produselor electronice vor oferi conexiuni de rețea fără fir.

Ca și în cazul rețelelor bazate pe sârmă sau fibră optică, rețelele fără fir transmit informații între dispozitivele computerului. Informațiile pot lua forma mesajelor de poștă electronică, a paginilor web, a înregistrărilor bazei de date, a fluxurilor video sau a vocii. În cele mai multe cazuri, rețelele wireless transferă date, cum ar fi mesajele e-mail și fișierele, dar progresele în performanța rețelelor fără fir permit și suport pentru comunicații video și vocale.

Tipuri de rețele fără fir

WLANS: Rețele locale fără fir
WLANS permite utilizatorilor dintr-o zonă locală, cum ar fi un campus universitar sau o bibliotecă, să formeze o rețea sau să aibă acces la internet. O rețea temporară poate fi formată de un număr mic de utilizatori fără a fi nevoie de un punct de acces.

WPANS: Rețele personale wireless
Cele două tehnologii actuale pentru rețelele personale wireless sunt Infra Red (IR) și Bluetooth (IEEE 802.15). Acestea vor permite conectivitatea dispozitivelor personale într-o zonă de aproximativ 30 de picioare. Cu toate acestea, IR necesită o linie directă de site și intervalul este mai mic.

WMANS: Rețele fără fir metropolitane
Această tehnologie permite conectarea mai multor rețele într-o zonă metropolitană, cum ar fi diferite clădiri dintr-un oraș, care poate fi o alternativă sau o copie de rezervă pentru cablarea cuprului sau a fibrei.

WWANS: Rețele fără fir cu zonă largă wireless
Aceste tipuri de rețele pot fi menținute pe suprafețe mari, cum ar fi orașe sau țări, prin intermediul mai multor sisteme de satelit sau antene care sunt tratate de un ISP. Aceste tipuri de sisteme sunt denumite sisteme 2G (generația a 2-a).

Rețele fără fir

Rețeaua fără fir este noua față a rețelei. Rețelele fără fir au fost în jur de mulți ani. Telefoanele mobile sunt, de asemenea, un tip de comunicare fără fir și sunt astăzi populare pentru oamenii care vorbesc unul cu celălalt în întreaga lume.


Rețelele wireless nu sunt doar mai puțin costisitoare decât rețelele tradiționale prin cablu, ci și mult mai ușor de instalat. Un obiectiv important al acestui site este să vă ofere cunoștințe adecvate pentru instalarea unei rețele fără fir și să obțineți certificarea în rețelele wireless.