Pestera Ursilor-principala atractie din Parcul Apuseni

Pestera Ursilor face parte din cele mai cunoscute obiective turistice din Romania, datorita povestii care se afla in spatele ei, precum si a peisajului feric pe care natura l-a cladit in jurul ei.

Situata in judetul Bihor, teritoriul din tara cu cele mai multe pesteri, aceasta atractie turistica este renumita deoarece in interiorul ei inca exista resturile de oase ale ursilor care au vietuit in ea, in urma cu aproximativ 17.000 de ani. Este impresionant cum ramasitele ursilor nu au fost distruse de natura, si cum pestera si-a pastrat autenticitatea arhitecturii din acea vreme.

Pentru cei care doresc sa viziteze pestera, aceasta este situata in apropierea localitatii Chiscau si face parte din Parcul Natural Apuseni, fiind considerata principala atractie apreciata de catre toti turistii.

In general, pesterile reprezinta unele dintre cele mai misterioase locuri, iar Pestera Ursilor se afla in topul celor care trebuie vizitate cel putin o data. Exact la intrarea in pestera vizitatorii pot observa numeroase gramezi de oase atat in stanga, cat si in dreapta unui podet care a fost ridicat in mod special pentru a facilita vizitarea pesterii.

Aceasta se intinde pe o suprafata de peste 1500 de metri dintre care o parte au fost numiti rezervatie stiintifica. Mai mult, aceasta detine o sumedenie de stalagmite si stalactite, natura reusind astfel sa creeze o adevarata capodopera.

Povestea care se afla in spatele Pesterii Ursilor, spune ca a fost gasita in mod accidental undeva in anul 1975, in urma unei explozii, iar datorita turismului din zona, a fost reamenajata timp de 5 ani pentru a fi disponibila tuturor vizitatorilor. A fost o idee stralucita, deoarece pestera atrage anual mii de turisti curiosi si iubitori de aventura.

In interiorul pesterii se gasesc trei galerii care pot fi vizitate, iar una dintre ele este rezervatia stiintifica la care din pacate, pot avea acces doar speologii profesionisti.

Astfel turistii se pot bucura de Galeria Oaselor si Galeria Lumanarilor. Galeria Oaselor, dupa cum sugereaza si numele este plina de numeroase oase de urs, ceea ce denota ca in aceasta pestera traiau familii intregi de ursi, iar din cauza exploziei care a avut loc, mamiferele au avut parte de un sfarsit tragic.

Cat despre Galeria Lumanilor, aceasta este o adevarata opera de arta si a fost denumita in acest fel datorita stalactitelor care seamana izbitor de mult cu forma unei lumanari. Cei care nu au vizitat pana acum o pestera, cea a ursilor este locatia ideala, deoarece vor avea senzatia ca patrund intr-un basm cu peisaje care sunt ilustrate doar in carti sau in enciclopedii.

Pestera poate fi vizitata si de catre copii, deoarece temperatura este constanta, insa este necesar un pulover mai gros. De asemenea, exista un ghid turistic foarte bine instruit, iar partea cea mai interesanta este ca la iesire se poate admira chiar o formatiune compusa din jumatatea de spate a unui urs.

Pestera poate fi vizitata din timpul saptamanii de marti pana duminica, iar vizita dureaza aproximativ 45 de minute, cu bilet de intrare in valoare de 20 de lei pentru adulti si 10 lei pentru copii. Cu toate ca se percep si taxe pentru fotografii si filmari, aceasta merita din plin.