Persoanele în vârstă și tehnologia internetului

În cazul în care cetățenii în vârstă offline rămân offline, vor deveni din ce în ce mai dezavantajați din punct de vedere socio-ecologic, pe măsură ce progresează viabilitatea socială a internetului.

Studiem motivele de neutilizare și frecvența, intensitatea și corelațiile socio-demografice ale utilizării pe internet a cetățenilor în vârstă în Europa.

Relațiile teoretice la nivel individual și societar sunt constatate. Eurobarometrul din 2003 oferă o gamă largă de variabile pentru a explora difuzarea tehnologiei pe Internet în rândul persoanelor de peste 55 de ani din Europa. Statisticile descriptive și modelele medii populaționale sunt folosite pentru a identifica corelatele accesului la Internet.

În cadrul segmentului de populație al cetățenilor în vârstă, vârsta continuă să aibă un efect de diferențiere, fără a ține cont de statutul marital, ocupațional și educațional pentru accesul la Internet.

Replicațiile modelului arată că doar câțiva dintre coeficienții noștri diferă în mărime.

Deciziile de a rămâne offline se bazează, în principal, pe posibilitățile de acces privat, indiferența motivațională și cunoașterea defectuoasă. Inegalitățile socio-economice existente privind accesul la Internet cristalizează în cadrul populației în vârstă, în special în regiunile sudice ale Europei. Se susține că este necesar să se mențină eforturile de a închide diferența de vârstă digitală.

Apropierea de adoptarea tehnologiilor este lipsită de probleme în ceea ce privește utilizarea tehnologiei „uzuale” de uz casnic; indiferent dacă oamenii au sau nu acces la microunde, detectori de mișcare sau mașini de spălat, este, mai mult sau mai puțin, o chestiune de alegere personală. Evitarea tehnologiilor devine problematică, totuși, în ceea ce privește tehnologia Internetului. Din ce în ce mai mult, serviciile publice și private sunt accesibile (exclusiv) prin Internet.

Mai multe dintre aceste servicii on-line sunt deosebit de utile pentru a contrabalansa unele dintre deficiențele fizice, psihologice și sociale care apar uneori împreună cu vârsta înaintată.

Fără a pretinde că oferă o listă exhaustivă, recentele evoluții includ alerte publice privind problemele de sănătate, consiliere zilnică, anunțuri locale, termene pentru transportul public, conectivitate cu membrii familiei și prietenii, asistență socială, joc interactiv, online banking, , informații on-line privind serviciile de asistență medicală sau asistență profesională, camere de chat pentru persoanele în vârstă, un portal internet european pentru informații privind sănătatea și alerte privind pericolele pentru sănătate, ziarele pe internet și, nu în ultimul rând, activități online și care ajută la crearea rețelelor sociale.

În plus, experiențele biografice individuale și efectele de socializare sau compoziție pot fi responsabile de orice diferențe de vârstă observate în utilizarea tehnologiei.

Un număr de femei, de exemplu, nu dispun de experiență tehnică sau nu o lasă pe celălalt sex să se ocupe de probleme tehnologice.

Deoarece proporția femeilor crește în cadrul grupurilor de vârstă mai mari, probabilitatea de variabilitate medie a internetului poate scădea odată cu vârsta, deși vârsta nu este explicația cauzală; genitară și istoric specifice de socializare efecte pot cristaliza cu privire la diferențele de vârstă în utilizarea internetului.

În literatura existentă, s-au identificat o serie de caracteristici socio-economice suplimentare care se corelează cu tendința utilizării internetului.

Deoarece Internetul este o tehnologie intrinsec interactivă, care acoperă atât comunicarea directă, cât și cea îndelungată, este deosebit de important să se țină seama de legăturile sociale existente la domiciliu. Dacă există cel puțin doi oameni care trăiesc într-o casă, schimbul de informații despre tehnologia Internet poate deveni mai interesant și mai distractiv – dar poate deveni și mai puțin necesar.