Nou proiect feroviar in Maramures

Deschiderea unui nou traseu turistic feroviar, al doilea după cel parcurs de trenul turistic Mocăniţa pe Valea Vaserului, ar putea suplimenta anual numărul turiştilor.

Maramureşul ar putea avea în viitorul apropiat cea de-a doua linie feroviară de agrement, al cărei traseu ar urma să parcurgă zona de frontieră româno-ucraineană, pentru ca, în final, trenul să ajungă până în vecinătatea staţiunii montane Borşa, a declarat joi, prefectul Vasile Moldovan.

Deja au fost initiate discuţiile cu primarii din localităţile prin care ar urma să treacă noua linie turistică, dar şi demersuri către SNCFR pentru acest proiect inedit, dar foarte atractiv şi de mare perspectivă. Traseul care va fi realizat se întinde pe câţiva zeci de kilometri, parcurge zone cu un peisaj spectaculos, muntele dominând aproape tot traseul.

Plecarea va fi din gara localităţii de frontieră Câmplung la Tisa iar o parte din traseu merge aproape paralel cu frontiera, după care se intră în zona montană. Un asemenea proiect turistic ar putea contribui la dezvoltarea mai multor localităţi urbane şi rurale.

Viitorul tren turistic ar urma să circule pe ruta Câmpulung la Tisa, Sighetu Marmaţiei, Valea Vişeului, Vişeu, Borşa, în vagonul restaurant fiind servite specialitati din gastronomia locală.

Trenul turistic va avea în componenţă un vagon restaurat unde se vor servi doar bucate tradiţionale, iar turiştii se vor putea delecta cu mici istorioare despre locurile parcurse, se vor putea asculta mici concerte de muzică populară sau admira pe îndelete locuri de vis.

De ce am ales ca posibilă plecare gara Câmpulung la Tisa? Pentru că gara a fost modernizată în urmă cu ani buni, linia feroviară nu mai e folosită, există personal şi de aici un operator privat ar putea forma garnitura trenului. Apoi, foarte aproape avem Săpânţa, cu celebrul Cimitir Vesel şi una dintre cele mai mari biserici cu turlă din lemn, Peri-Săpânţa.

În municipiul Sighetu Marmaţiei, muzee, dar şi locuri unde preţ de câteva ceasuri călătorul se poate desfăta pe îndelete. Vişeul şi Borşa, orăşele încărcate de istorie care aduc un plus de farmec, iar Borşa, având o staţiune montană în continuă extindere, ar putea îmbogăţi o astfel de călătorie de o zi. Maramureş e fascinant şi încă are multe lucruri frumoase de oferit turiştilor.

Un traseu feroviar, fie şi pe distanţă mică, de câţiva zeci de kilometri, parcurs de-a lungul unei zone cu un peisaj superb, ar ridica anual numărul turiştilor români şi străini la câteva mii. Acest gen de turism ar completa deja oferta existentă şi ar spori farmecul Maramureşului în mintea călătorului dornic să cunoască mereu locuri inedite’, a spus Livia Sima.

În context, prefectul Vasile Moldovan a mai precizat că redeschiderea aeroportului din Tăuţii Măgherăuş pentru rutele interne şi externe ar putea contribui la creşterea numărului de turişti, operatori locali, dar şi străini fiind încurajaţi să fixeze Maramureşul ca potenţială destinaţie de vacanţă, indiferent de anotimp