Muntii Bucegi-atractie turistica naturala si arhitecturala

Muntii Bucegi fac parte din grupele de munti situati in Carpatii Meridionali, iar anual sunt explorati de o sumedenie de turisti, atat romani cat si straini, datorita peisajelor pitoresti, cascadelor si a legendelor din spatele zonei de munte incantatoare. In calatoria de cunoastere a acestor munti exista numeroase obiective turistice care pot fi vizitate.

Varful Omu este unul din principalele obiective turistice. Acesta impresioneaza prin altitudine care ajunge aproximativ la 2505 de metri. Cu toate ca se numara printre cele mai inalte varfuri montane, acesta poate fi explorat, deoarece este construit pe un drum care poate fi accesat foarte usor.

Totusi, pentru parcurgerea drumului turistii au nevoie de echipament special din care nu trebuie sa lipseasca o geaca de ploaie, o pereche de ghete saau bocanci specifice zonelor de munte, precum si o sapca sau o palarie, in functie de preferintele fiecaruia. In ceea ce priveste numele varfului, acesta a luat nastere pe baza unei legende despre care se spune ca in urma cu mii de ani, un cioban aflat in cautarea turmei sale de oi s-a ratacit, fiind doborat de o furtuna puternica ce a pornit pe uriasul masiv. Suparat, ciobanul a blestemat muntele, iar Dumnezeu l-a pedepsit transformandu-l intr-o stanca.

Dar lasand deoparte istoria trista, turistii care vor fi capabili sa ajunga in varful muntelui se vor bucura de o panorama spectaculoasa a Bucegilor alaturi de o statie meteorologica, dar si de o cabana. Cei care nu au strabatut pana acum Varful Omu, dar sunt dornici de aventura pot sa includa aceasta destinatie in lista locurilor care merita vizitate.

Babele si Sfinxul se afla de asemenea in Muntii Bucegi si se spune despre ele ca reprezinta unele din cele mai frumoase simboluri ale Romaniei. Turistii straini sosesc anual in numar foarte mare pentru a le vizita. La fel ca si in cazul Varfului Omu, in spatele acestor doua atractii turistice se gaseste una dintre cele mai interesante legende, fiind legata de renumita Baba Dochia si oile ei care au fost impietrite din cauza frigului, dupa 7 zile petrecute la pascut la temperaturi inselatoare.

Cat despre legenda Sfinxului, aceasta afirma faptul ca a fost o sursa de inspiratie pentru egipteni in crearea Sfinxului piramidelor, deoarece ambele constructii prezinta acceasi inaltime. Totusi, aceasta poveste nu a fost confirmata de catre cercetatorii in domeniu.

Alaturi de aceste obiective turistice, Cascada Urlatoarea este si ea un peisaj de poveste din Muntii Bucegi. Cu toate ca aceasta cascada detine o cadere de apa de 15 metri, este renumita gratie zgomotului despre care se spune ca este asurzitor, precum sugereaza si denumirea ei. Si in cazul acestei atractii turistice se gaseste o interesanta legenda care dezvaluie ca zgomotul cascadei este dat de o pastorita care a cazut de pe masiv dupa ce doi ciobani care erau indragostiti de ea o urmareau. Astfel, tanara frumoasa a luat forma unei cascade de argint.

Cu toate ca in spatele acestor obiective turistice din Muntii Bucegi se afla doar legende, cu siguranta acestea contin un sambure de adevar, deoarece natura s-a dezlantuit si a creat una din cele mai frumoase arhitecturi dintr-o zona montana.