Muntele Ceahlau-o destinatie pentru aventurieri

Situat chiar in inima Moldovei, masivul Ceahlau a fost de nenumarate ori comparat cu muntele Olimp, deoarece este considerat un izvor plin de legende si o sumedie de peisaje a caror arhitectura biruieste peste imprejurimi si starneste incantarea tuturor vizitatorilor, in special a celor aventurieri.

Muntele Ceahlau isi reflecta gratia in oglinda lacului Izvorul Muntelui si se inalta la o altitudine de peste 1900 de metri.

Cu toate ca Muntele Ceahlau nu se afla in clasamentul celor mai inalti munti din tara noastra, acesta ofera o panorama minunata a intregului meleag moldovenesc, reusind chiar in zilele senine sa creeze privelisti ce ajung pana la Marea Neagra. Celebrul poet George Cosbuc a numit muntele Ceahlau ,,Uriasul cu fruntea in soare’’, datorita varfului care se infatiseaza foarte aproape de cer.

Ceea ce este special la acest masiv, este faptul ca se schimba in fiecare anotimp. Primavara il poti gasi plin de un curcubeu al florilor, in plina toamna impodobit cu frunzele foioaselor, iar in sezonul rece acoperit de un strat gros de zapada. Momentul ideal de explorat este in timpul anotimpurilor calde, deoarece temperaturile sunt cele mai potrivite, fiind zona de munte.

Principalele atractii pe munte sunt traseele care pot fi explorate, in special de catre aventurieri. Acestea sunt formate din trei arii naturale ale Parcului Ceahlau dupa cum urmeaza: Rezervatia Natural Botanica, Rezervatia Stiintifica, precum si monumentele naturii Cascada Duruitoarea si Avenul Mare.

Rezervatiile sunt fascinante, datorita florei bogate care este formata din peste 1000 de specii diferite de plante dintre care 5 sunt monumente ale naturii si anume Ghintura Galbena, Bulbucii de Munte, Sangele Voinicului, Floarea de Colt precum si Papucul Doamnei. Alaturi de aceste plante, vietuiesc si animale salbatice printre care se numara capra neagra, acvila de munte, vulturul negru, cocosul de munte precum si rasul sau lacarul.

In spatele masivului Ceahlau se afla o serie de legende care dezvaluie ca vantul si precipitatiile i-au dat muntelui cele mai bizare forme de stanci. Astfel, faimoasele obiective turistice ale muntelui au primit porecle precum Claile lui Miron, Toaca, Furculita sau Piatra cu Apa.

Pentru cei care iubesc drumetiile, Ceahlaul pare a fi locul grozav, deoarece acestia pot ajunge pe Toaca, experimentand o adevarata drumetie. De asemenea, turistii mai pot vizita Cetatea Balvanyos care face parte din primele cetati construite in regiunea Moldovei si la care se poate ajunge prin strabaterea Varfului Mijlociu.

Barajul Izvorul Muntelui Bicaz, Lacul Izvorul Muntelui precum si Cetatea de Scaun a Sucevei mai pot fi explorate. Daca esti aventurier si inca nu ai cunoscut masivul Ceahlau trebuie neaprat sa il treci pe lista.

Cu frumuseti la tot pasul, muntele arata foarte impunator si misterios in ochii tuturor vizitatorilor. Cei care isi doresc sa petreaca mai mult timp in inima Moldovei se pot caza la una din numeroasele pensiuni existente in acea zona.

O drumetie alaturi de prieteni sau familie reprezinta o adevarata provocare la finalul caruia in varful muntelui veti avea parte de o intalnire cu vazduhul, putand admira de la inaltime intreg tinut moldovenesc.