Lucruri mai puțin știute despre vanilie

În general, cele mai răspândite utilizări ale vaniliei cuprind domeniul agriculturii (în cultivarea vaniliei) și al parfumurilor.Totuși, contrar așteptărilor, aceasta planta condiment poseda o mulțime de proprietăți medicinale nebănuite.

Se pare că în urma cercetărilor efectuate asupra vanilinei(componenta principala a vanilie) aceasta are un efect pozitiv asupra maladiilor sistemului nervos precum depresia, angoasa sau isteria folosita desigur în doze mici.

De asemenea, planta ar avea și proprietăți digestive și liniștitoare asupra cailor respiratorii, mai ales în caz de bronșite. Studii recente prevăd ca în viitor ar putea apărea o extindere a ariei de aplicare a oleorezinei din vanilie, lucru care ar da bune rezultate împotriva infecțiilor cutanate sau pentru cicatrizarea arsurilor.

De altfel, vanilia are un efect antispasmodic și reduce senzația de foame. Vanilia poate scădea senzația de greață, poate reduce stările de vomă și favorizează luarea în greutate a pacienților aflați sub tratament chimioterapeutic, dar poate fi folosita și sub forma de plasturi cutanați, pentru a stimula sațietatea(senzația de plin) și pentru a reduce pofta de zahăr.

Alte proprietăți ale vaniliei fac referire la extractul de vanilie care este unul antioxidant și la vanilina care este atât antiseptica, cât și antibacteriană.

Uleiul de vanilie obținut prin macerarea vaniliei în ulei vegetal este folosit și în uz extern în aromoterapie sau pentru masaj în amestec cu alte uleiuri vegetale.