Libertatea internetului: rolul și responsabilitățile intermediarilor de internet

Designul și rațiunea internetului sunt libertate completă, însă, în curând, destul de mulți oameni au început să exploateze potențialul masiv al rețelei de a spori interesele partizane, dintre care unele sunt dăunătoare și anti-sociale.

Având în vedere că Internetul a fost o parte a vieții noastre pentru o perioadă relativ scurtă de timp, discuțiile despre costurile și prejudiciile internetului și modul de abordare a acestora sunt în fază incipientă. Natura transnațională a rețelei mondiale face reglementarea foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă.

Articolele din acest volum reflectă unele aspecte ale teoriei invocate în Confruntarea paginii intunecate a Internetului, rolul intermediarilor de internet și problema persistentă a discursului de ură. În această lucrare intenționez să reflectez critic asupra câtorva dintre argumente și să mă extind la raționamentul cărții.

Oamenii au acces la ziare, radio, televiziune, internet, telefoane mobile și alte mijloace tehnologice de comunicare care împreună influențează și modelează într-o măsură sau alta realitatea în care trăim. Împreună, aceste mijloace de comunicare în masă pot crea și consolida o atmosferă de incitare.

Intermediarii pe Internet sunt din ce în ce mai solicitați sau se așteaptă să „facă mai mult” despre conținutul și activitatea ilegală on-line. În special, aceștia sunt invitați să joace un rol proactiv în abordarea „discursului de ură” online, al imaginilor privind abuzul asupra copiilor, al materialelor care încalcă drepturile de autor și al terorismului și al altor conținuturi ilegale.

Semnificația tuturor acestor evoluții constă în faptul că există o presiune sporită asupra intermediarilor de internet pentru a controla în continuare conținutul online. În acest sens, intermediarii de internet nu numai că sunt așteptați să elimine conținutul ilegal pe baza unor comenzi din partea autorităților relevante, ci și din ce în ce mai stimulați să evalueze dacă anumite conținuturi sunt ilegale sau nu.

În esență, acestea sunt însărcinate cu echilibrarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale ale părților implicate.

Atribuirea unui astfel de rol intermediarilor riscă să conducă la restricții ale libertății de exprimare care nu corespund cerințelor legale, necesității într-o societate democratică și proporționalității cu un scop legitim.

Conferința va reuni principalele părți interesate pentru a examina întrebările actuale referitoare la reglementarea intermediarilor de internet ca păstrători ai exercitării libertății de exprimare online.

Având în vedere că nevoile societății în era digitală se schimbă și rolul intermediarilor de internet se extinde, este necesar să se ia în considerare mai profund domeniul de aplicare al îndatoririlor și responsabilităților acestora. Acest lucru ar trebui, totuși, să se facă împotriva angajamentului de a proteja drepturile și libertățile fundamentale ale omului online, în special libertatea de exprimare „indiferent de frontiere” și statul de drept.

Obiectivul Conferinței este de a se implica în conversații critice cu privire la implicațiile spațiului digital asupra rolului și responsabilităților intermediarilor de internet. În acest sens, intenția este de a pune întrebări cu privire la natura și amploarea responsabilităților intermediarilor, a rolului lor și a relațiilor lor cu actorii de stat și alți actori nestatali, inclusiv actorii media tradiționali și organizațiile societății civile.

Principiul libertății de exprimare și al drepturilor omului trebuie să se aplice nu numai presei tradiționale, ci și internetului și a tuturor tipurilor de platforme media emergente, care vor contribui la dezvoltare, democrație și dialog.