Levănțica

  Așa cum este deja bine știut, aceasta planta nu este doar una cu un efect aromatizant, ci are și un efect calmant, reduce stresul şi ajută la combaterea insomniilor.

Mai mult, folosită ca un condiment, ajută la reducerea balonării datorită cantităţii mari de antioxidanți. Sub formă de ulei, levănțica poate fi aplicată direct pe piele şi calmează mâncărimile şi iritaţiile.

Planta are o origine mediteraneeană și este  folosită în industria farmaceutică dar și în cea cosmetică. Florile de lavandă pot fi folosite pentru prepararea ceaiurilor şi tincturilor.

Acestea, dincolo de aroma deosebită, au rol benefic asupra organismului (recomandat pentru reglarea tensiunii, a sistemului imunitar, împotriva stresului şi insomniei). Uleiul de lavandă are proprietăți antiseptice, antibacteriene şi antiinflamatorii. Uleiul mai este folosit pentru fabricarea parfumurilor şi alte cosmetice.

Lavanda are o mulțime de proprietăți medicinale, dar și de substanțe cu proprietăți antibacteriene, care previn infectarea rănilor și vindecă rapid țesuturile, ajutând la cicatrizarea rănilor.

De altfel, lavanda este ideala în cazul persoanelor care au probleme cu somnul, adorm greu sau care se trezesc de multe ori noaptea.

Însă, femeile însărcinate sau cele care alăptează nu trebuie să urmeze tratamente curative cu levănțică.  De asemenea, preparatele cu flori de lavandă nu ar trebui utilizate concomitent cu medicamentele antidepresive și sedative. Pacienții alergici la levănțică pot suferi de reacții alergice cutanate.