Internetul și cultura

Evoluția rapidă a internetului a creat schimbări inconfundabile și semnificative în viața noastră de zi cu zi. Impactul pe care îl are Internetul asupra societății este simțit în aproape tot ceea ce facem – de la a comanda o pizza la o relație romantică.

A afectat modul în care comunicăm, cum aflăm despre evenimentele globale și chiar modul în care funcționează creierul nostru.

Cultura a beneficiat în mod semnificativ de invenția și de utilizarea pânzei. Cultura este definită ca comportamente comune, idei și artefacte care creează un mod de viață trecut de la o generație la alta.

Recunoașterea impactului internetului asupra societății și culturii este foarte importantă. Este clar că Internetul influențează cultura. Efectele sale pot fi considerate chiar ca o cultură proprie. Dacă învățăm rezultatele, putem contribui la îmbunătățirea internetului, concentrându-ne pe acuratețea informațiilor și prin realizarea limitărilor.

De asemenea, putem contribui la asigurarea diferențelor culturale prin învățarea importanței culturii și prin dezvoltarea de noi modalități de a păstra unicitatea culturală în ciuda influențelor internetului.

Cu toate acestea, multe dintre aceste schimbări sunt acum evidente în societate. Internetul afectează în mod semnificativ modul în care trăiesc oamenii. De exemplu, oamenii și-au schimbat subiectele de comunicare, frecvențele și obiceiurile ca rezultat al disponibilității și accesibilității instrumentelor de comunicare online.

Dezvoltarea tehnologiilor informației și comunicațiilor și efectele globale ale globalizării schimbă modul în care trăim, interacționăm și învățăm și redefinim ideea identității culturale. Conceptele spațiului, timpului și distanței își pierd simțurile convenționale.

Din păcate, aceste beneficii pot fi privite și ca slăbiciuni. Globalizarea culturală este aici și se desfășoară o mișcare globală a proceselor și inițiativelor culturale.

Cei mai mulți care susțin că internetul dăunează culturii, cred că natura deschisă a web-ului permite oricăror informații să ajungă la oricine de oriunde. Fiți copii sau adulți care copiază orbește ceea ce văd sau citesc despre ei și care se simulează sau se practică ei înșiși, indiferent de mediul în care se află.

Împotriva celor care avertizează că Internetul dăunează culturii, suntem radical optimisti. Internetul aduce cultura mai aproape de mai mulți oameni, făcând-o mai ușor și rapid accesibilă; de asemenea, stimulează creșterea noilor forme de exprimare pentru artă și răspândirea cunoștințelor. Unii ar spune, de fapt, că Internetul nu este doar o tehnologie, ci un artifact cultural în dreapta lui.

Toate acestea nu înseamnă că internetul a fost pozitiv sau că nu are probleme. Dimpotrivă, nu ar trebui să lăsăm acest lucru orb pentru impactul negativ al internetului asupra culturii noastre și nu putem face prea multe pentru a contracara prejudiciile pe care le implică internetul asupra societății noastre, fără a recunoaște că există o problemă în primul loc.

Există o problemă. Dar beneficiile depasesc cu mult negativul. Noi, ca oameni, trebuie să ne dăm seama că internetul va continua să ne schimbe culturile în multe feluri cu progresele viitoare și utilizarea în creștere. Este esențial să studiem efectele pe care le produce, astfel încât să putem învăța cum să limităm efectele adverse și să stimuleze beneficiile. Prin studierea acestor efecte, putem asigura că viitorul deține mari posibilități.