Internetul schimbă fața lumii!

Internetul ne-a transformat existența cu susul în jos. A revoluționat comunicările, în măsura în care este acum mijlocul nostru preferat de comunicare de zi cu zi. În aproape tot ceea ce facem, folosim internetul. Comandarea unei pizza, cumpărarea unui televizor, împărtășirea unui moment cu un prieten, trimiterea unei imagini prin intermediul mesageriei instant.

Înainte de internet, dacă doriți să țineți pasul cu știrile, a trebuit să mergeți la chioșc de ziare când a fost deschis dimineața și să cumpere o ediție locală care să raporteze ce sa întâmplat în ziua precedentă. Dar astăzi un clic sau două este suficient pentru a citi hârtia dvs. locală și orice sursă de știri de oriunde din lume, actualizată până la minut.


Internetul în sine a fost transformat. În primele sale zile – care dintr-o perspectivă istorică sunt încă relativ recente – era o rețea statică destinată să transporte un mic transport de octeți sau un mesaj scurt între două terminale; a fost un depozit de informații în care conținutul a fost publicat și menținut numai de către coderi de experți. Astăzi însă, cantități imense de informații sunt încărcate și descărcate de pe acest leviatan electronic, iar conținutul este foarte mult al nostru, deocamdată suntem toți comentatori, editori și creatori. În anii 1980 și 1990, Internetul sa extins în scopul de a cuprinde capacitățile IT ale universităților și centrelor de cercetare și, mai târziu, entități publice, instituții și întreprinderi private din întreaga lume.

Internetul a suferit o creștere imensă; nu mai era un proiect controlat de stat, ci cea mai mare rețea de calculatoare din lume, cuprinzând peste 50.000 de sub-rețele, 4 milioane de sisteme și 70 de milioane de utilizatori.

Apariția web 2.0 în primul deceniu al secolului douăzeci și unu a fost ea însăși o revoluție în istoria scurtă a Internetului, favorizând creșterea social media și alte instrumente de comunicare interactive, bazate pe mulțime.


Internetul nu mai era preocupat doar de schimbul de informații: era un instrument sofisticat multidisciplinar care le permitea oamenilor să creeze conținut, să comunice unul cu altul și chiar să scape de realitate. Astăzi, putem trimite date dintr-un capăt al lumii la celălalt într-o chestiune de câteva secunde, să facem prezentări online, să trăim în „lumi de joc” paralele și să folosim imagini, video, sunet și text pentru a ne împărtăși viața reală identitate autentică.

Povestirile personale devin publice; problemele locale devin globale. Creșterea Internetului a provocat o dezbatere despre modul în care comunicarea online afectează relațiile sociale. Internetul ne eliberează de legăturile geografice și ne aduce împreună în comunități tematice care nu sunt legate în vreun loc anume. Este o societate în rețea, globalizată, conectată prin noi tehnologii. Internetul este instrumentul pe care îl folosim pentru a interacționa unul cu altul și, prin urmare, ridică noi provocări în privința vieții private și a securității.

Tehnologiile informației au schimbat fundamental schimbările în societate, ducând-o de la vârsta industrială la cea din rețea. În lumea noastră, rețelele globale de informații sunt o infrastructură vitală – dar în ce mod a schimbat relațiile umane? Internetul a schimbat afacerea, educația, guvernarea, asistența medicală și chiar căile în care interacționăm cu cei dragi – a devenit unul dintre motoarele cheie ale evoluției sociale.

Schimbările în comunicarea socială au o importanță deosebită. Deși instrumentele analoge au încă loc în anumite sectoare, noile tehnologii continuă să câștige teren în fiecare zi, transformând practicile noastre de comunicare și posibilitățile – în special în rândul tinerilor. Internetul a eliminat toate barierele de comunicare.

Online, constrângerile convenționale ale spațiului și timpului dispar și există o gamă atipică de posibilități de comunicare. Impactul aplicațiilor de social media a declanșat discuția asupra „noii democrații de comunicare”.

Dezvoltarea internetului în prezent se formează în principal prin intermediul comunicațiilor mobile instantanee. Internetul mobil este o revoluție proaspătă. Conectivitatea completă la Internet prin intermediul telefoanelor inteligente și tabletelor duce la o realitate din ce în ce mai mobilă: nu suntem legați de nici un dispozitiv specific și totul este în nor.