Este Internetul enciclopedia Filosofiei o sursă sigură pentru elementele de bază ale filozofiei?

Enciclopedia Internet a filosofiei (IEP) (ISSN 2161-0002) a fost înființată în 1995 pentru a oferi acces liber la informații detaliate, științifice, peer-review, pe teme cheie și filosofi în toate domeniile filosofiei. Enciclopedia nu primește finanțare și funcționează prin munca voluntară a editorilor, autorilor, voluntarilor și consilierilor tehnici.

În prezent, IEP are peste un milion de vizitatori pe lună și aproximativ 20 de milioane de vizualizări pe pagină pe an. Enciclopedia este gratuită și disponibilă tuturor utilizatorilor de Internet din întreaga lume. Personalul a 30 de editori și aproximativ 300 de autori dețin doctorate și sunt profesori la universități din întreaga lume, în special din țările vorbitoare de limbă engleză.

Scopul IEP este de a furniza informații detaliate, științifice, peer-revizuite despre subiectele-cheie și filozofii în toate domeniile filosofiei academice. Articolele enciclopediei sunt scrise cu intenția ca cea mai mare parte a articolului să fie înțeleasă de studenții avansați care se specializează în filosofie și de alți savanți care nu lucrează în domeniul acoperit de acest articol.

Articolele IEP sunt scrise de experți, dar nu pentru experți în analogie cu modul în care revista Scientific American este scrisă de experți științifici, dar nu în primul rând pentru experți științifici.

O caracteristică esențială a IEP este statutul său de resursă accesibilă și non-profit, pe care editorii generali, prezent și viitor, vor căuta să le perpetueze. Ca atare, IEP nu va fi folosit pentru a obține un profit în niciun fel, cum ar fi prin re-publicarea articolelor sau prin tarifarea pentru accesul la articolele sale sau prin publicarea anunțurilor. Nici o persoană din IEP nu va primi nici o compensație financiară pentru orice activitate IEP. Nici o organizație fără scop lucrativ nu va avea niciun pachet financiar în IEP, nici o organizație cu scop lucrativ nu poate face publicitate în cadrul IEP.

Procesul de prezentare și revizuire a articolelor este același cu cel al revistelor filozofice tipărite, al cărților și al lucrărilor de referință. Autorii sunt specialiști în domeniile în care scriu și sunt în mod frecvent conducători. Rapoartele sunt revizuite de către specialiști în conformitate cu criterii stricte. Procesul de evaluare colegială este riguros și respectă standarde academice înalte. Mai exact, un autor trimite un articol unui editor specific domeniului IEP, care citește articolul și face o judecată inițială cu privire la calitatea sa generală. Multe depuneri sunt respinse în această etapă. Redactorul de domeniu trimite apoi trimiterea promițătoare arbitrilor calificați. De obicei, există doi arbitri pe articol. Editorul zonei evaluează recenziile de la arbitri, ia decizia de a publica și trimite o recomandare autorului. Majoritatea observațiilor sunt apoi revizuite, fie în forma, fie în substanța lor. În unele cazuri sunt necesare mai multe runde de revizuire și uneori trebuie să respingem înregistrările din cauza revizuirii necorespunzătoare. Mai frecvent, orice probleme cu înregistrările sunt fixate cu revizuire – așa cum s-ar putea aștepta atunci când sunt recrutați oameni calificați pentru a scrie intrări. Acesta este un model obișnuit pentru articolele de știri științifice și lucrările de referință.

În consecință, calitatea articolelor noastre este la același nivel cu cel al celor mai bune enciclopedii multi-volum ale filozofiei care apar în tipar. În timp ce un articol publicat în Enciclopedia noastră poate avea o prezentare sau o evaluare originală a unui subiect, funcția sa principală este de a-și cerceta domeniul; astfel, aceasta nu ar fi direct echivalentă cu un articol de revistă a cărui funcție principală este de a avansa domeniul său.

Cu toate acestea, este de asemenea cazul ca revistele să publice periodic articole sau articole de revizuire a comisiei care nu au intenția de a avansa pe teren, iar articolele IEP pot fi considerate comparabile cu articolele de revizuire.