Este bine să bem un pahar de vin roșu in fiecare zi?

Vinul roșu are o istorie veche de mii de ani întrucât este cea mai veche băutură alcoolică de pe Pământ. Oamenii consumă această băutură din cele mai vechi timpuri nu doar din plăcere, ci din diverse motive care sunt în principal legate de sănătatea corpului uman.

Vinul roșu conține vitamina B, fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, proteine, grăsimi și fibre, resveratrol, flavonoide, polifenoli și melatonina. Toate aceste componente sunt benefice pentru corpul uman doar dacă vinul este consumat cu moderație. Excesul duce adesea la efecte negative, dăunătoare, pentru corp și minte.

Vinul, combinat cu o alimentație echilibrată, sănătoasă, variată și cu diverse activități sportive este benefic pentru oameni și ajută la prevenirea unor afecțiuni. Vinul ajută la reglarea nivelului de zahăr din organism, ceea ce înseamnă că ajută la previnirea apariției diabetului.

Acesta ajută și la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare deoarece ajută la fluidizarea sângelui și scade nivelul colesterolului din organism. Vinul roșu contribuie la prevenirea dezvoltării unor tipuri de cancer precum cancerul de colon, sân sau piele datorită resveratrolul.

Acest antioxidant care se regsește în componeța vinului este renumit pentru efectele sale de prevenire a cancerului și scăderea evoluției bolii datorită efectelor sale antiinflamatoare.

Consumat în fiecare zi, un pahar de vin roșu reduce riscul apariției bolilor renale cornice și a pietrelor la rinichi. Proprietățile sale antibacteriene protejează dinții de bacteriile dăunătoare din cavitatea bucală care produc cariile.

Pentru ca vinul să-și facă efectul și să te bucuri de beneficiile lui trebuie să știi faptul că acesta trebuie consumat cu moderație: un pahar de 250 de ml pentru femei și unul de 400 de ml pentru bărbați pe zi.

Excesul poate avea efecte contrare, dăunătoare. Pe lângă substanțele benefice, nu trebuie să uităm că vinul este până la urmă o băutură alcoolică care poate să creeze dependență.

Există și containdicații pentru consumul de vin. De exemplu persoanele care suferă de hipertensivitate au voie să consume vin roșu doar ocazional și în cantități mici, iar persoanele care au afecțiuni ale ficatului nu au voie să consume băuturi alcoolice deloc.