De ce ii doare capul pe cei mici? Peste jumătate dintre părinți cred ca programul încărcat este de vină

Peste jumătate dintre părinții elevilor romani sunt de părere ca programul încărcat al copiilor le afectează sănătatea.

Asociația Mame pentru Mame a realizat un studiu prin care iese la iveală faptul ca 58% dintre părinții elevilor din țara noastră considera ca programul solicitant al elevilor are un impact negativ asupra sănătății, cauzând dureri de cap.

Conform studiului 6 din 10 părinți sunt de părere ca programul încărcat afectează sănătatea copiilor.

Studiul nu s-a oprit aici. Conform aceleași asociații, la un eșantion de 1.009 respondenți, aproximativ 67% dintre părinți susțin ca durerile de cap pot fi și din cauza stresului de acasa. Acest studiu a fost efectuat in luna Februarie 2019.

Ba mai mult, prin studiul făcut de către Asociația Mame pentru Mame s-a constatat faptul ca părinții considera absolut reale durerile de cap acuzate de către copiii lor. Iar principalele cauze ale durerilor sunt considerate a fii școala și activitățile extrașcolare, elevii având un program extrem de încărcat.

Printr-un comunicat de presa Asociația a oferit mai multe detalii despre studiul efectuat.

„8 din 10 părinţi susţin faptul că fiul sau fiica lor s-a plâns cel puţin o dată de dureri de cap, iar dintre aceştia 33% indică vârstele cuprinse între 7 şi 12 ani drept perioada de vârf a durerilor de cap manifestate”.

„Prin intermediul studiului, asociaţia a cercetat percepţia părinţilor asupra realităţii durerii de cap în rândul copiilor şi trage un semnal de alarmă asupra incidenţei acesteia, factorilor de stres care le cauzează şi modalităţilor de prevenire şi tratare adecvată vârstei”, se Adaugă in comunicat.

Părerile sunt împărțite, gradul de stres al copiilor este ridicat și vine din doua părți, de la școala și de acasa. Aproximativ 77% dintre părinți sunt de părere ca durerile de cap ale copiilor sunt cauzate de școala.

In timp ce 66% dintre aceștia cred ca durerile de cap provin de acasa.

Părinții nu sunt de-acord cu ideea ca elevii ar acuza dureri de cap false pentru a primi atenție sau pentru a-se sustrage de la anumite responsabilități.

Președintele Asociației Mame pentru Mame, Ana Măiță a oferit mai multe detalii prin comunicatul de presa:

„Nu ne mai putem ascunde de acest adevăr care nu ne place. Copiii din ziua de azi suferă de ceva ce noi nu trăiam în anii 80, când copilărea generaţia noastră, a părinţilor actuali: suferă de stres. Experţii au dat verdictul iar noi părinţii trebuie ascultăm să cu atenţie pentru că stresul e o afecţiune greu de dus şi ca adult. În parte e vina vieţii moderne şi aici nu prea avem cum interveni, dar în parte este vina noastră: şcoala e super-solicitantă, iar acasă primesc o încărcătură de mult ori prea mare de activităţi extraşcolare”.

„Da, vrem sa fie cei mai buni şi să se dezvolte în multe direcţii. Dar cu ce preţ? Costul se vede: se vede în somnul lor, se vede în frustările lor, se vede în durerile lor. Noi trebuie să învăţăm să înţelegem toate acestea şi să le dăm ce au nevoie că să reducem nivelul de stres din vieţile lor”, Adaugă Ana.

„Vârsta la care părinţii trebuie să înveţe să aibă conversaţii serioase cu copiii lor vine mult mai repede decât ce ne imaginăm. Ştiu, e greu să ai discuţii serioase cu un copil de 7 ani – asta pentru că ne dorim ca viaţa lor la 7 ani să fie cât mai uşoară, fără chestii serioase pentru că acestea sunt, nu-i aşa, pentru adulţii care pot să le facă faţă. Dar un copil de 7 ani este mai ancorat în realitate şi în viaţă decât credem”.

O situație delicata! Doar 4 din 10 părinți vorbesc in mod constant cu copiii despre durerile de cap sau stresul acestora.

Adică doar 38% dintre părinți deschid in mod constant o conversatie cu copilul despre durerile de cap pe care le are.

In schimb, 8% dintre aceștia niciodată nu se interesează de durerile experimentate de copil.

Asociația Mame pentru Mame, are un proiect Intitulat ,,Cu durerea nu-i de joaca” pentru a trage un semnal de alarma asupra durerilor de cap pe câre le au cei mici.

 80% dintre părinți susțin ca tratează durerile copiilor cu medicamente speciale pentru vârsta celor mici.

Proiectul inițiat își dorește sa aibă ca rezultat o comunicare mai buna între copii și părinți și sa ii facă atenți pe parinti asupra durerilor de cap ale celor mici.