De Ce Apar Cosmarurile?

Este extrem de placut sa visam lucruri frumoase care sa ne aduca un zambet pe buze atunci cand ne trezim, dar ce facem atunci cand avem cosmaruri? Spun acestea ceva anume despre viata noastra reala sau despre psihicul nostru? Pot ele, pe termen lung sa ne afecteze in vreun fel?

Daca iti pui si tu aceste intrebari, atunci in acest articol vom explica de ce apar de fapt, cosmarurile.

Unele cosmaruri sunt de-a dreptul inspaimantatoare, iar daca se repeta, atunci cu siguranta ne pot afecta calitatea somnului, lucru care duce la mai multe efecte negative.

Sanatatea noastra poate fi afectata, iar pe termen lung intreaga viata. De ce spun psihologii asta?

Pentru ca daca nu dormim suficient si chiar si acele putine ore de somn nu sunt odihnitoare, atunci ne vom simti din ce in ce mai obositi, mai irascibili, si mai nervosi. In plus, nu ne vom putea concentra asupra indatoririlor zilnice si nici nu mai putem comunica cu cei dragi intr-un mod relaxat si frumos.

De aceea este foarte important ca atunci cand avem cosmaruri repetitive sa consultam un terapeut care sa ne ajute sa scapam de ele si sa ne imbunatatim calitatea somnului.

Sportul si o dieta sanatoasa si echilibrata sunt adesea cele mai recomandate, pentru ca ajuta corpul sa devina mai puternic si sa elimine atat toxinele acumulate cat si emotiile negative, ceea ce duce la relaxare maxima si implicit un somn profund si odihnitor.

Revenind la motivele pentru care apar cosmarurile, psihologii au descoperit mai multe cauze. Una dintre ele, si cea mai des intalnita este aceea a oamenilor care su suferit diferite traume psihologice la un anumit moment din viata lor, si nu au stiut cum sa se vindece pentru a merge mai departe.

Spre exemplu, daca o persoana draga tie a decedat, sau daca ai crescut intr-o familie abuziva atat verbal cat si fizic, sau daca ai avut de-a face cu o persoana care te-a timorat psihologic, si nu ai reusit sa depasesti aceste intamplari din punct de vedere emotional si psihologic, atunci cel mai probabil te confrunti sau te vei confrunta cu cosmarurile.

Visele urate reprezinta o modalitate a creierului de a ne atrage atentia asupra problemelor carora trebuie sa le acordam o atentie mai deosebita. Ele mai pot aparea si ca niste manifestari paranoice ale subconsientului uman, sau ca o modalitate de a ne permite sa eliminam definitiv anumite probleme nefondate pe care le avem de zi cu zi.

Cea mai buna solutie de a scapa de cosmaruri este sa identificam in primul rand cauza acestora si apoi sa ne repetam in gand o fraza pozitiva care sa fie opusa intamplarii negative cu care ne-am confruntat in trecut. Nu este o metoda dificil de aplicat, ci este nevoie de un pic de perseverenta si disciplina.

In general, perioada in care trebuie sa lucram cu noi insine pentru a scapa de cosmaruri dureaza intre o luna sau sase luni. Terapia ajuta foarte mult, dar cel mai mult conteaza si celelalte aspecte si anume, propria motivatie si o gandire pozitiva, o dieta sanatoasa, activitate fizica regulata, si multe alte activitati care sa stimuleze creierul intr-un mod frumos si placut.