Curiozitati legate de rapita

Rapita este o planta de culoare galbena, nepretentioasa, ce a prins avant printre agricultorii din Romania deoarece aceasta se recolteaza timpuriu si creaza posibilitatea cultivarii graului si orzului de toamna .

Zona cea mai favorabila de cultivare a acestei plante este atat partea de vest si de est a tarii, cat si partea de sud a tarii in conditii de irigare.

Samanta de rapita ce urmeaza a fi cultivata trebuie sa provina din recolta anului insamantarii deoarece aceasta isi pierde germinatia dupa trei ani de recoltare. Pe suprafata unui hectar este de ajuns sa cultivati intre opt si cinsprezece kilograme de seminte de rapita pentru a avea o recolta cat mai productiva .

Stiati ca, din rapita se creeaza uleiul de rapita , mierea de rapita si combustibilul vegetal?

Uleiul de rapita ajuta la scaderea nivelului de colesterol si previne formarea cheagurilor de sange pe artere. De asemenea, el previne si depresiile, crizele de dementa sau aparitia Alzheimerului.

Combustibilul vegetal si anume carburantul biodiesel este alternativa ecologica a motorinei deoarece nu are efecte nocive asupra mediului.