Curiozitati legate de lei

Leul este o specie de mamifere carnivore din familia felinelor, fiind a doua cea mai mare felina din lume, dupa tigru. Leul este si unul dintre cei mai mari rapitori terestri dupa ursul polar, ursul brun si tigrul. 

Cei mai multi lei traiesc in Africa si se gasesc in numar de peste 20 000. Leii africani au capacitatea de a dormi pana la 20 de ore pe zi. Desi leul adult rage atat de tare incat poate fi auzit de la o distanta de opt kilometric, totusi, puii de leu  nu pot rage pana la varsta de 2 ani. De altfel, in salbaticie un leu poate atinge varsta de 14 ani, in schimb ce in captivitate poate atinge varsta si de 20 de ani.

Stiati ca leul se hraneste o data la trei sau patru zile? De hrana puilor de leu se ocupa femela. Ea vaneaza in peste 90 % din cazuri in schimb ce leul se odihneste si este responsabil de siguranta puilor.

Pe de alta parte, stiati ca ultimul leu ramas al subspeciei asiatice este numit “ Panthera leo persica “ si traieste in padurea Gir din nord-vestul Indiei?