Cum poți sa plătești mai puțin pentru caldura?

Consiliul Concurentei vine cu o recomandare pentru cei ce încă folosesc lemnele pentru încălzirea locuinței. După ce au analizat situația s-a constatat faptul ca încălzirea cu gaze este mult mai ieftină decât încălzirea cu lemne.

Astfel, consiliul recomanda extinderea rețelei de gaze naturale, pentru a-i face pe cetățeni sa renunțe usor, usor la încălzirea cu lemne. Renunțarea la aceasta ca duce la scăderea poluării și la economisirea lemnului, prin reducerea tăierilor de copaci.

Se considera ca lemnul de foc este o materie prima scumpă și folosită neadecvat in sobe ce nu dau randament, poluante, ce nu asigura încălzire totala și ofera oamenilor un grad scăzut de confort. Înlocuirea sobelor cu alte dispozitive de încălzire ar însemna o reeducare a cantității de lemene folosite pentru producerea de caldura, deci implicit o reducere a tăierii lemnelor.

In România, lemnul de foc este o aurora principala de producere a căldurii in gospodarii, aproximativ 3.415 milioane, respectiv 45,71% din totalul gospodarilor folosesc lemnul de foc ca mijloc de încălzire, conform Instututului Național pentru Statistica.

In mediul rural 85% din totalul locuințelor existente folosesc lemnul drept mijloc de încălzire, adică 2.773 milioane de locuințe.

 In timp, prețul lemnului a crescut semnificativ din cauza disfuncționarilor din piața.

Cererea de masa lemnoasă in perioada August 2016-August 2018 a fost mai mare decât oferta iar acest lucru a dus la creșteri semnificative și la disfuncționalități in aprovizionarea populației cu lemne de foc, a precizat Consiliul Concurentei, după o analiza a lemnului de foc din județele Brașov, Brăila, Ialomița și Hunedoara.

Deși cantitate de lemn de foc comercializata in cele 4 județe menționate mai sus a crescut de la 163.583 mc la 235.977 mc, nu a acoperit necesarul, deci prețul lemnului a crescut cu peste jumătate.

Prețul lemnului este influențat de mai multe factori precum: tăiere, prelucrare, transport, depozitare dar și de elemente cum ar fi specia sau gradul de uscare.

Autoritatea de Concurenta are in vedere jn perioada următoare o investigație privind posibilele înțelegeri între companii active pe piața in prelucrarea lemnului in vederea împărțirii pieței, surselor de aprovizionare.

Printr-un comunicat emis luni, Consiliul Concurentei a precizat următoarele aspecte:

,,Astfel, randamentul de transformare al lemnului de foc în energie termică pentru sobe uzuale este, în general, foarte scăzut, respectiv între 20- 40%, în timp ce randamentul de transformare al energiei electrice şi a gazului metan în energie termică ajunge la 99%. Costul pentru obţinerea unei gigacalorii folosind lemnul de foc variază între 200 şi 349 lei, în timp ce costul pentru gaz metan este între 169,3 – 178,7 lei, în situaţia unor instalaţii pentru obţinerea energiei termice utilizate, în general, de către populaţie’.