Cum a apărut internetul și de ce?

Pentru apariția internetului, cercetările au început odată cu anul 1959, cu ideea de rețea de computere intergalactică. Dar primul prototip de internet a apărut în anul 1965 datorită conectării mai multor computere într-o rețea.

Internetul s-a dezvoltat destul de rapid, putându-se în acest fel să se conecteze între eele cât mai multe computere. Iar în anul 1979 rețeaua de internet se separă în două pentru ca o parte să fie pentru lumea universitară și comercială, iar cealaltă parte să fie una militară.

În anul 1980 a apărut o serie de programe pentru comunicare, bazate pe niște protocoale bine definite, care sunt folosite și în zilele noastre. Unicul protocol oficial al internetului apare în anul 1983 sub denumirea de IP/ TCT ( Internet Protocol Adress/ Transmission Control Protocol).

Odată cu apariția sa, a ajuns să se dezvolte așa repede datorită accesului la documentația anumitor protocoale și a faptului că poate fi accesat gratuit de orice persoană. O altă evoluare radicală, s-a realizat în 1993 când s-a lansat primul browser cu denumirea: Mosaic, bazat pe o interfață grafică, cunoscut sub numele de windows.

Creșterea internetului a fost ca o explozie pentru că în 1993 s-au înregistrat 130 servere web, iar un an mai târziu, au fost înregistrate peste 11.500 de servere. Așa că apariția internetului a fost ca o schimbare radicală pentru oameni, deoarece au început ca informațiile să se găsească mai ușor cu ajutorul lui, doar că la început el se putea folosi doar în biblioteci sau instituții specializate. După anul 2000, odată cu comercializarea cât mai multor computere, oamenii aveau acces mult mai ușor.

Internetul are o multitudine de aplicații: în primul rând arată afișarea informațiilor mai puțin sau mai mult statice sub formă de imagini, sunete și texte, denumite pagini web, apoi urmează transferul de informații și de date, poșta electronica – adică e-mail-ul, video, chat-ul, telefonie simplă sau cu imagine cu ajutorul internetului, sondaje de opinie, televizor prin internet, mediu pentru a posta și citi știrile mult mai ușor, mediu pentru toate genurile de muzică și grafică, chiar și deschiderea unei sesiuni pentru a lucra de la distanță. În al doilea rând se pot deschide grupuri de discuții pe diferite teme, se pot realiza jocuri interactive în rețea, se pot face chiar și operațiuni bancare.

Pentru a putea folosi toate aplicațiile din web, este neapărat nevoie de un program care să fie multifuncțional, precum este browser-ul.

Cu ajutorul internetului putem afla un număr mare de informații, putem viziona filme de orice gen, documentare, diverse filmulețe pentru divertisment, se poate asculta muzică online, fără a fi necesar să o mai descărcăm sau putem citi anumiet cărți online. Tot odată cu dezvoltarea internetului, au apărut chiar și activități conexe care vă oferă informații alternative asupra domeniilor vieții. Există o piață globală a multor intreprinderi mici și mijlocii, oferită la îndemâna oricui. Astfel, pot spune că internetul încetul cu încetul, a devenit un important mediu pentru afaceri.

Răspândirea internetului la nivel global este uriaș. În anul 2009, 1.67 miliare de locuitori aveau deja acces la internet.