Consumul de zmeură

Atât frunzele cât și fructele de zmeur conțin acizi organici (citric și malic), zahar,fragarină, acizi liberi, albuminoide, caroten, tanin, cianin, acid salicilic, cupru, calciu, fier, iod, potasiu, magneziu, fosfor dar și vitaminele A, B, B2, B3, B5, B6, B9, C, E.

Preparatele obținute din zmeur au diverse efecte printre care diuretice, laxative, antidiareice, dezinfectare, tonice dar și stomahice, asta în funcție de părțile din planta folosite(frunze sau fructe).

Datorită proprietăților prezentate mai sus zmeurul este recomandat în diverse tratamente precum cele ale rinichilor, al tractului digestiv, tratamente ale cailor respiratorii dar și în ameliorarea crampelor menstruale.

Pentru utilizarea externa a frunzelor de zmeură sub forma de infuzii, frunzele de zmeură au efecte benefice la următoarele afectiuni:dureri dentare în cazul abceselor, furunculelor, dermatozelor, rănilor, conjunctivitei, stomatite, laringite, faringite dar nu în ultimul rand în cazul inflamațiilor gatului.

Totuși, pe lângă acestea, atât frunzele cât și fructele pot fi folosite și în domeniul cosmeticii datorita faptului ca ele pot opri procesul de îmbătrânire a pielii, acest lucru fiind posibil datorita conținutului generos de oxidant conținuți.

Ceaiul din frunze și fructe uscate de zmeură au efecte vizibile asupra diminuării ridurilor, iar masca cu pulpa de zmeură este extrem de eficientă pentru tenul gras, cu puncte negre sau acnee. Aceste elimina celulele moarte, are acțiune astringenta, regenerează, catifelează și oferă strălucirea naturală a tenului.