Ciuboțica cucului

Pe lângă încântarea vizuală care ne este oferită de aceste flori, ciuboțica cucului are efecte benefice în tratarea insomniilor, afecțiunilor respiratorii, al tulburărilor neurovegetative dar și în cazul în care utilizată în scopul întăririi sistemului imunitar.

Planta este ușor de recunoscut, fapt datorat florilor galbene frumos mirositoare, grupate în mănunchiuri, care se continuă cu aceleași mănunchiuri de frunze alungite, ușor încrețite, ale căror margini ondulate amplifica aspectul de buchet.

Dincolo de aceste beneficii, florile galbene și parfumate ale acesteia sunt benefice pentru sănătate datorita prezenței saponozidelor dar și flavonoizilor , în timp ce frunzele conțin o cantitate însemnata în componența lor de carotenoizi și vitamina C. Atât rădăcinile cât și tulpina prezintă un conținut însemnat de substanțe volatile, lucru datorită cărora rădăcinile de ciuboțica cucului au un miros puternic.

Toate preparatele ce sunt obținute din utilizarea rădăcinii de ciuboțica cucului au efecte benefice în tratarea bolilor respiratorii, dar ce mai eficient este siropul care ajuta la fluidizarea și din eliminarea secrețiilor mucoase.

Ceaiul de ciuboțica-cucului are efect în eliminarea toxinelor   din organism, de liniștire pentru sistemul nervos, benefic asupra inimii, dar și calmant în cazul stărilor de nervi.

Ceaiul obținut din  ciuboțica -cucului are efecte sedative, poate fi un bun remediu în cazuri de insomnie, stări de nervi, neliniște, dureri de guta si artrita.