Ce Sunt Emotiile si Cum Apar Ele

 Emotiile fac parte din noi si joaca un rol extrem de important in viata noastra. Atata timp cat stim sa le controlam ele nu ne pot afecta absolut deloc. Continua sa citesti acest articol pentru a intelege exact ce sunt emotiile si cum apar.

In termeni medicali, emotiile sunt raspunsuri psihice de mica sau mare intensitate care presupun atat manifestari expresive cat si manifestari fizice. Ele nu apar pur si simplu ci sunt in unele cazuri insotite de tot felul de tendinte spre actiune precum apropiere sau indepartare de ceea ce a declansat emotia.

Acest lucru explica si modificarile fiziologice care vin la pachet cu fenomenul emotiei cum ar fi incordarea muschilor, inrosirea fetei, transpiratia, cresterea ritmului cardiac, etc. In functie de modul in care emotiile se manifesta, acestea sunt de mai multe feluri, si anume: bucurie, tristete, furie, frica, rusine, si dispret.

Emotiile se manifesta in mai multe feluri, in functie de persoana dar si situatie. Ele apar destul de repede, in cele mai multe cazuri chiar inainte ca persoana sa constientizeze de fapt existenta lor. Unii cercetatori sustin ca emotiile reprezinta rezultatul evaluarii de catre persoana care le are, a situatiilor prin care trece, ceea ce rezulta ca emotia este mai mult un fenomen de tip psihic decat unul de tip biologic.

Asadar, in functie de cum percepe si evalueaza fiecare persoana o anumita situatie, poate resimti emotii puternice sau nu. De exemplu, o persoana anxioasa care se afla in preajma unui caine, va simti intotdeauna teama, in timp ce un dresor va ramane stapan pe sine si nu va avea nici un fel de emotii negative.

Aceste simtaminte nu vin niciodata fara motiv, iar in functie de situatiile in care ne aflame le pot fi mai puternice sau mai slabe. Cercetatorii au mai descoperit si faptul ca emotiile sunt produse si prin conditionare. Creierul uman asociaza mereu o anumita situatie sau un obiect cu o emotie, ceea ce inseamna ca daca la un moment dat, ne aflam in preajma aceleiasi situatii sau aceluiasi obiect, vom retrai acele sentimente si emotii, chiar daca au trecut cativa ani de la trairile respective.

Majoritatea dintre noi ne exprimam emotiile, dar sunt si oameni care nu o fac, lucru care nu este recomandat pentru ca poate duce la frustrare. Psihologii ne recomanda sa ne deschidem sufletul si chiar si atunci cand experimentam emotii negative sa incercam sa le exteriorizam prin diverse activitati. Sportul ne ajuta sa eliminam toate emotiile negative care pot face foarte mult rau organismului.

Trebuie retinut faptul ca de indata ce o emotie apare, in organism sunt declansate un numar mare de reactii fiziologice precum cresterea presiunii sanguine, accelerarea batailor inimii si a respiratiei, incetarea functiilor digestive, etc.

Pentru a evita acest tip de reactii trebuie sa invatam sa ne controlam emotiile, si vrbim aici de cele negative. Emotiile pozitive sunt intotdeauna benefice atat pentru corpul nostru cat si pentru psihic. Nu doar ca imbunatatesc functiile organismului dar ne si ajuta sa fim mai binedispusi, mai pozitivi, si sa ne bucuram de viata mai mult.