Ce nu stiati despre berze

28.03.2012, Slavonski Brod - Rodan Klepetan sinoc je doletio svojoj rodi Malenoj u Brodski Varos, a nakon sto se malo odmorio od dugog puta, vec jutros se prihvatio posla oko stvaranja njihovog ovogodisnjeg potomstva. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Berzele sau cocostârcii sunt nişte păsări mari, singurele păsări sălbatice, rapitoare, de aceste dimensiuni care îşi construiesc cuibul în preajma oamenilor.

Cuibul de barza este construit de catre acestea din mai multe crengi, radacini si pamant la care sunt adaugate si paie, fand sau iarba. Aceasta constructive a lor poate ajunge in cativa ani si la o greutate de doua tone.

De asemenea, stiati ca unele specii de berze pot atinge inaltimi si de peste un metru ? Dat fiind faptul ca sunt pasari rapitoare, berzele se hranesc in mod normal cu reptile, insect sau pesti. Totusi, unele berze pot prinde chiar si cartite sau rozatoare .

Se crede ca aceste pasari sunt de fapt vestitoare ale anotimpului primavara . Venirea lor in tara indica sfarsitul zilelor reci si innorate si inceputul unor zile mai calde si senine .

Ce ni se pare foarte interesant legate de aceste berze este faptul ca acestea pot dormi in timpul zborului fara a cadea timp de aproximativ zece minute. Uluitor, nu? Poate va intrebati cum este posibil acest lucru… noi va spunem ca se poate deoarece ele sunt ajutate de auz pentru a sti directia si inaltimea.