Ce este nautul

Așa cum este bine cunoscut face parte din grupa leguminoaselor și se găsește într-o gama variată de culori precum verde, negru, maro și roșu , dar ce mai populară culoare sub care se găsește pe piața este bej.

Are un gust delicios asemănător celui de nuca și o textură untoasă, fiind în acelaşi timp făinoasă și cu un aspect păstos. De altfel, năutul este o sursă bogată de proteine și de minerale precum: vitaminele B6 și B9, acid folic, mangan, proteine și minerale precum fier, fosfor, magneziu, calciu dar și cupru și zinc. Fiind extrem de gustos și cu un conținut bogat de proteine, acesta poate înlocui cu succes consumul de carne.

Este bogat în fibre solubile(fibre ce ajuta la menținerea controlului secrețiilor biliare), dar și a celor insolubile (acestea fiind cele care susțin digestia și care asigura în acelaşi timp o bună funcționare a tranzitului intestinal). Împreună, aceste fibre oferă consumatorului o senzație de sațietate cu efect pe o durata mai mare de timp, ajutând astfel la scăderea greutății corporale.

O altă utilizare o are în prevenirea cancerului de colon prin îmbunătățirea digestiei prim mărirea volumului intestinelor, prevenind în acest fel constipația dar și apariția cancerului de colon.