Ce este bufnita elf?

In intreaga lume exista aproximativ 220 de specii de bufnite, care sunt subdivizate in doua mari familii: bufnitele obisnuite si bufnitele de hambar. Bufnita elf face parte din familia bufnitelor obisnuite, o familie ce traieste in sud-vestul Statelor Unite si in Mexic.

Aceasta este cea mai mica bufnita cunoscuta din lume, avand o inaltime cuprinsa intre 13 si 30 cm., o anvergura a aripilor de 38 – 40 cm, o coada foarte scurta si o greutate de 30 – 40 grame.

Sunt pasari nocturne, care apar imediat dupa lasarea serii, strigandu-se unele pe altele. Sunetele produse de ele seamana cu un nechezat ascutit. Masculii si femelele emit aceste apeluri insotite de miscarile lor.

Bufnitele elf prefera sa traiasca in scorburi de obicei abandonate de catre ciocanitori, fiind locul cel mai bun pentru a depune oua si a-si creste puii.  De obicei aleg cactusii Saguaro, arborii de lana si alti copaci cu lemn de esenta tare. Ouale trebuie clocite timp de 3 saptamani iar puii se nasc undeva pe la jumatatea lunii iunie sau in iulie. In nici o luna acestia sunt aproape acoperiti cu aripi fiind pregatiti sa zboare si sa traiasca pe cont propriu.

Bufnitele elf traiesc in zonele de ses, unde se gasesc cu precadere diverse plante si arbusti. Primavara si vara aceste pasari migreaza in Arizona si New Mexic, iarna sunt intalnite in sudul Mexicului unde raman pana primavara apoi se reintorc in nord.

Mancarea lor de baza este constituita din insecte de aceea isi cauta foarte bine zona pentru a se aseza in locuri bine aprovizionate cu hrana. Zboara in special in jurul agavelor sau coraliilor de desert pentru acestea sunt locurile ideale unde moliile si alte insecte obisnuiesc sa doarma Bufnitele elf mananca si scorpioni, reusind sa se fereasca foarte bine de intepatura acestora. Seara ele pleaca la vanatoare urmarindu-si prada intr-un zbor ametitor.