Cât de bine ne cunoaștem cei mai buni preiteni?

Câinele este cel mai bun prieten al omului din totdeauna și acest fapt nu a fost contestat niciodată. Trăim cu ei, ne jucăm cu ei, îî lăsăm sa ne roadă obiectele ca semn de iubire, dar îi cunoaștem oare cu adevărat?

Câinii se nasc surzi și orbi, ei își dezvoltă aceste două capacități în primele săptămâni de viață. Longevitatea câinilor este strâns legată de mărimea lor. Câinii de talie mică trăiesc mai mult decât cei de talie mare (cei mici trăiesc între 10 și 15 ani, cei medii între 10 și 13 ani , iar cei mari între 8 și 12 ani).

La fel ca oamenii, și câinii au felul lor de a se saluta întrei ei. Câinii se miros între ei atunci când se salută. Prin aceast acțiune, ei află diferite informații unul despre altul precum sex, vârstă, sănătate și chiar statutul emoțional.  Orice om care are un câine ar trebui să știe că animalul lui de companie are aproximativ 300 de milioane de receptori olfactivi, lucru ce îl face capabil de a-i „mirosi” sentimentele deatorită simțului dezvoltat de miros pe care îl are.

Mustățile sunt cele care îi ajută pe câini să vadă în întuneric deoarecte sunt niște receptori ai informațiilor precum înălțimea, forma, grutatea și viteza obiectelor din jur.  

Respirația urât mirositoare a câinilor e un semn al sănătății precare. Este posibil ca un câine care are probleme cu respirația să aibă probleme cu dinții, diabet, probleme gastro-intestinale sau alte afecțiuni.

Cât despre limbajul corpului, se spune că atunci când un câine își mișcă coada energic în sus este fericit, dar lucrurile nu stau chiar așa. Acest lucru este pe jumătate adevărat.

Câinii își mișcă coada în partea dreaptă atnci când sunt fericiți, dat atunci când sunt speriați, aceștia o mișcă în partea stângă.  Cele mai interesante lucruri despre câini sunt faptul că ei pot să simtă când se apropie o frutună și aud zgomotele produse de tunete și fulgere înaintea oamenilor și că, la fel ca și oamenii, și ei au o amprentă unică, cea a nasului.