Atracții în aer liber din București

Vă invităm să citiți despre câteva din atracțiile în aer liber pe care Bucureștiul le are de oferit.

Grădina Botanică Dimitrie Brandza este una din cele mai luxuriante grădini din București și este special amenajată pentru studiul diverselor tipuri de plante exotice și autohtone. În rest, vom discuta despre Parcul IOR și Parcul Drumul Taberei ce reprezintă o sursă de recreere binemeritate de locuitorii și turiștii Bucureștiului.

Grădina Botanică București

Grădina botanică București (actuala ”Dimitrie Brandza”) este un monument istoric de interes local ce servește conservăriii diversității vegetale cât și învățământului, educației, cercetării și culturii și conștientizării diversității vegetale.

Gradina Botanică Dimitrie Brandza a fost înființată în anul 1860 lângă Facultatea de Medicină și Farmacie, iar inițiatorul ei a fost Carol Davila. Alexandru Ioan Cuza a fost cel ce a semnat decretul de înființare.

Inițial ocupa o suprafață redusă de numai 7 ha și se afla în partea stângă a Șoselei Cotroceni.

Primul director al acestei instituții a fost iscusitul botanist Ulrich Hoffmann, cel ce s-a ocupat de amenajarea adecvată a acesteia, în scopuri didactice și de cercetare.

Grădina Botanică găzduiește specii de plante conservate, vii, identificate temeinic. Ele sunt în număr de 3500, pe când Herbarul General găzduiește peste 300.000 de specimene ce sunt într-un proces de reinventariere în scopul studiului lor. Colecția cea mai importantă din Muzeu este Angiolina Santocono cu mai mult de 2400 de acuarele.

Parcul IOR (Alexandru Ioan Cuza)

Acest parc mai este cunoscut și ca Parcul Titan din sectorul 3. IOR este acronim pentru Întreprinderea Optică Română ce se află în vecinătate.

Acesta este locul de recreere pentru persoanele din cartierele Titan și Dristor.

Suprafața acestuia este de 85 Ha, și este printre cele mai mari parcuri din București. Începerea construirii parcului a avut loc în 1965 și s-a dat în folosire în 1970.

În interiorul parcului veți găsi Biserica ”Pogorârea Sfântului Duh” făcută din lemn în stilul maramureșean.

Lacul Titan este un lac natural împărțin în două de podul Liviu Rebreanu. Cele 2 segmente se numesc Lacul Titan 1 și Lacul Titan 2 iar insulele care există pe lac sunt: Insula Înecaților, Insula Trandafirilor, Insula Câinilor, Insula IOR, și Insula Pensionarilor.

Parcul Drumul Taberei

Parcul denumit în trecut Parcul Moghioroș, ocupă o suprafață de 30 ha și este prevăzut cu un teatru de vară în aer liber pentru copii.

În mijlocul parcului există un lac de agrement ce poate fi parcurs de bărci cu rame și hidrobiciclete întrucât este dotat cu debarcader și dane.

Acest lac artificial este construit dintr-o cuvă de beton din două tronsoane și este separat de un podeț.

Modernizarea arhitecturală și peisagistică a Parcului Drumul Taberei a avut ca rezultat creionarea unui plan pentru sere încălzite cu plante tropicale. Acest proiect grandios a fost finanțat în mare parte din bani europeni sub conducerea fostului primar Cristian Poteraș. Parcul a fost deschiz uzului public în anul 2015, de la modernizarea lui, dar serele continuă să fie în lucru.

Aleile au fost realizate din pietriș mărgăritar stabilizat cu rășină. Dar, după cum s-a constatat, aceste pietre se destabilizează și acum Primăria se confruntă cu situația de a înlocui pietrișul cu asfalt, ceea ce înseamnă că se vor returna aproximativ opt milioane de lei, proveniți din fonduri europene.