Efectele pozitive ale internetului asupra inteligenței și memoriei!

Odată cu apariția epocii digitale, una din cele mai importante schimbări din viața noastră, este aceea de a nu ai fi nevoie să reținem așa de multe informații.

De exemplu, de ce să uită de ziua de naștere a unei persoane dragi sau data de întâlnire cu o rudă,  atâta timp cât putem foarte ușor să stocăm aceste informații pe calculator?

Creierul fiind într-o schimbare continuă, ne face să uităm anumite informații de care avem nevoie, așa că memorarea lor pe un calculator este soluția ideală.

Dacă internetul este utilizat cum trebuie și există un control bun asupra timpului, se poate ajunge la îmbunătățirea funcțiilor cerebrale și a capacității noastre de atenție și concentrare, care ne învață cum să îl valorificăm corect.

Ca să existe efecte pozitive trebuie obligatoriu o disciplină mentală care să fie adecvată unui mediu virtual, pentru a nu putea neglija capacitatea de concentrare.

Unul dintre efectele pozitive ale internetului este realizat cu ajutorul funcțiilor rețelelor de socializare, facilitând astfel legarea de prietenii, găsirea rudelor sau a unor vechi prieteni sau chiar și discuțiile cu persoane aflate la o distanță considerabilă.

Despre mediul virtual al acestor rețele de socializare pot spune că poate avea și o foră autovalorizată, în sensul unor realizări importante, minimalizând eșecul. Internetul este un extraordinar mediu informativ și educativ, făcând referire la milioanele de pagini care dispun de informații folositoare, precum detalii despre vreme și despre ultimele știri. Oferă și comunicare cu diverse companii private și instituții publice. Putem avea acces la diferite activități care ajută la relaxarea creierului: muzică, filme, cărți, jocuri, shopping, bloguri și chiar forumuri.

Tot aici a apărut și comerțul electronic, mai precis avem posibilitatea de a găsi și de a cumpăra produse de care avem nevoie. Datorită magazinelor online putem căuta produsul dorit și îl putem achiziționa la un preț mult mai mic față de prețul pieței. Avem posibilitatea chiar de a vinde un produs care nu ne mai este folositor.

Cu ajutorul internetului putem să ne facem publică o părere, de exemplu, putem lăsa comentarii la diferite articole, forumuri, știri, pe diferite site-uri sau putem realiza propriul nostru blog sau chiar site pentru a posta tot felul de informații.

Există chiar și posibilitatea de a învăța limbi străine fără să ne coste nici un ban. Pot spune că internetul a devenit chiar o formă de memorie tranzactivă, datorită oamenilor care acordă prioritate locului unde găsesc informațiile mult mai simplu. Crezând astfel, că oamenii pot transmite sau memora anumite informații într-un mod colectiv folosind o sursă de cunoștiințe comună.

Chiar și în rândul populației vârstnice, internetul este în creștere, deoarece se stabilește astfel menținerea contactului vizual cu copii sau nepoții plecați în altă țară. Funcțiile internetului, pentru populația vârstnică, sunt diferite față de cele care mențin un contact social. Datorită lor se remarcă chiar o tendință asupra scopurilor funcționale. Cea mai comună utilizare de internet pentru persoanele vârstnice este de a primi și trimite e-mail, de a găsi informații despre turism și rezervări de tren. Principalele aspecte, pentru aceste persoane, sunt reprezentate de: cărți, haine, ziare, rezervări pentru vacanțe, obiecte de bricolaj și obiecte sportive.

Așadar, internetul este pentru toată lumea, de la copii care pot găsi lucruri educative, până la persoane cu o vârstă înaintată.