De ce apare ghioceii si care sunt particularitatile lor?

Toata lumea stie ca ghiocelul este floarea care anunta primavara, o planta vesela si delicate care aduce un strop de bucurie in inime oamenilor, prin aspectul sau gingas dar si prin faptul ca a mai trecut o iarna grea.

Insa ceea ce putini stiu este ca aceasta floare prevesteste si moartea si exista cateva curiozitati care reprezinta clopoteii primaverii de care nu s-a prea auzit.Floare originara din Europa si Asia, rasare din pamantul inzapezit in momentul in care iarna se decide sa plece pe taramuri indepartate. Daca traduceti numele ghiocelului, si-anume o sa descoperiti ca acest cuvant poarta sensul de „flori albe ca laptele”.

Acestia de obicei rasar inainte de topirea zapezii si rezista foarte bine si la temperaturi scazute. Daca sunteti o persoana care credeti in superstitii este momentul sa aflati alte cateva curiozitati despre aceasta floare. De asemenea, se spune ca bulbii sunt otravitori pentru animale dar si pentru oameni.

*legenda care prevesteste aparitia florii pe Pamant

Legenda spune ca zapada nu stia ce culoare sa isi ia si nici o planta nu a ajutat-o de aceea sad us la ghicel sa-i spuna supararea iara cesta a spus ca imparte culoarea lui cu ea. Astfel ca zapada poarta culoarea ghiocelului iar omatul a primit cu bucurie darul ghiocelului. Zapada poarta vesmantul alb si drept recunostinta pentru darul sau, il lasa sa isi faca aparitia primavara de sub mantia sa friguroasa.

*Animalele salbatice ocolesc ghiocelul

Ghioceii, flori firave, cu doua sau trei frunze lungi si subţiri de culoare verde, si bulbi albi ce emana o mireasma de prospetime, ne incanta inca de la primul contact vizual. Ghiocelul este cel care ne aduce  bucuria reinvierii naturii, chiar mai dureaza ceva vreme pana ce pomii infloresc sau celelalte plante se ivesc la suprafata.

Animalele salbatice evita sa manance ghioceii, chiar daca acestia mai rezista si dupa topirea zapezii cand apare iarba.

* simbolizeaza speranta

Un ghiocel firav reprezinta simbolul prieteniei, inocentei si puritatii. Acesta este asociat cu alinarea suferintei si smerenia de aceea multi oameni considera de bun augur sa cultive ghiocei in propriile gradini.

* trateaza Alzheimerul

Ghioceii contribuie la tratarea Alzheimerului si a dementei, dat fiind faptul ca are un ingredient activ care ii confera aceasta capacitate. Galantamina este o substanta cu potential curativ.

*bulbii sunt otravitori

Chiar daca au un apect delicat si fragil ghioceii se apara foarte bine. Bulbii lor sunt otravitori, tocmai pentru ca nici un rozator sa nu se apropie de ei. Daca cineva incearca sa guste din bulbul de ghiocel, risca sa se intoxice, deoarece contine substante otravitoare si pentru om.

*exista sute de specii

Clopoteii primaverii arata foarte bine si in gradini, pe camp sau in ghiveci. Bulbii trebuie saditi la sfarsitul verii, in pamant fertilizat evitand locurile umbrite. Daca vreti sa ii mutati in alt loc, dupa ce florile se ofilesc, ii puteti scoate din pamant. In mod surpinzator exista sute de 100 de specii de ghiocei, chiar daca la prima vedere par toti la fel, aceastia se deosebesc prin textura si culoare.

*prevesteste moartea

In Marea Britanie, ghiocelul nu este considerat un prilej de bucurie, pentru cei care cred in superstitii. Ei asociaza aparitia ghioceilor cu moartea, deoarece cred in legenda care spune ca  o fata si-a gasit iubitul mort, iar langa el era asezat un ghiocel. Dar nu uitati acest lucru este valabil doar pentru superstitiosi, in rest ghiocelul aduce bucurie oamenilor si voie buna.