6 Riscuri ale abuzului de alcool

Boli cardiovasculare
Abuzul de alcool, mai ales chiolhanurile, creste riscul formarii cheagurilor de sange, care pot duce la atacuri de cord sau crize cardiace. Intr-un studiu publicat in anul 2005, cercetatorii de la Harvard au descoperit ca petrecerile cu consum excesiv de alcool dubleaza riscul de deces la persoanele care supravietuisera unui atac de cord.

Ciroza
Alcoolul este toxic pentru celulele ficatului, iar multi bautori inraiti fac ciroza, o boala care le este uneori fatala, caracterizata de formarea cicatricilor pe ficat, astfel ca acesta nu mai poate functiona. Insa este dificil de anticipat care dintre bautori fac ciroza. Unii oameni beau cantitati imense de alcool fara sa faca boala, in timp ce altii fac ciroza fara sa bea prea mult. Din motive necunoscute, femeile par sa fie foarte vulnerabile la ciroza.

Dementa
Pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, creierul lor se micsoreaza, in medie, cu circa 1,9% la fiecare 10 ani. Acest lucru este considerat normal. Insa abuzul de alcool accelereaza reducerea anumitor zone cheie din creier, ceea ce duce la pierdero de memorie si la alte simptome ale dementei.
Abuzul de alcool poate duce si la alte deficite subtile dar potential debilitante ale capacitatii de a face rationamente si judecati, de a rezolva probleme si ale altor aspecte ale functiei executive , adica abilitatile de rang inalt care ne permit sa ne maximizam functiile de fiinte umane

Depresia
Se stie de mult timp ca abuzul de alcool merge adesea mana in mana cu depresia, insa au existat dezbateri legate de factorul care se afla la originea celuilalt bautura sau depresia. Una dintre teorii este ca oamenii deprimati recurg la alcool in incercarea de a-si atenua suferinta emotionala. Insa de curand, un studiu extins din Noua Zeelanda a aratat ca foarte probabil lucrurile stau invers adica, abuzul de alcool este cel care duce la depresie.
Cercetarile au aratat si ca depresia dispare atunci cand alcoolul este lasat deoparte.

Pancreatita
In afara de a cauza iritarea stomacului (gastrita), bautura poate duce si la inflamarea pancreasului. Pancreatita cronica afecteaza procesul digestiv, provocand dureri si diaree persistenta si nu se poate vindeca. Unele cazuri de pancreatita cronica sunt declansate de calculii biliari, insa pana la 60% dintre ele deriva din consumul de alcool.

Probleme cu nervii
Abuzul de alcool poate cauza un tip de deteriorare a nervilor numit neuropatie alcoolica, ceea ce poate produce senzatie de intepaturi dureroase in extremitatile corpului, precum si slabiciunea muschilor, incontinenta, constipatie, disfunctii erectile si alte probleme. Neuropatia alcoolica poate aparea dein cauza faptului ca alcoolul este toxic pentru celulele nervoase, sau din cauza deficitelor nutritionale asociate cu abuzul de alcool care compromit functionarea nervilor.

Copyright © 2018-2019 retea24.ro